Logga in

Här är produkterna för badrum 2024

Publicerad
11 dec 2023, 06:58

En badrumsfläkt som pratar med handdukstorken och andra smarta lösningar. Har du hängt med i de senaste trenderna för installationer i badrum? Här listar vi några:

Hållbarhet är ett gemensamt tema för många nya produkter för badrum, menar produktansvariga hos elgrossisten Rexel.

”Hittills har produkter med höga hållbarhetskrav ofta varit dyrare än standardprodukter. Men enligt vad jag har hört kommer det att vända nästa år. Då blir de mer lika i pris eller billigare.”

Irena Mende, produktchef installation hos Rexel

Expertråd:
Fem frågor om el i badrum

Läs också:
Quiz: Kan du installera i badrum?

– Allt från elgolvvärme till fläktar och handdukstorkar ska vara uppkopplade och styrda i dag. Det blir mer energimedvetet när apparater inte är på hela tiden, utan körs mer vid behov, säger Dennis Jarl, produktchef värme och komfort hos Rexel.

Han och kollegorna tipsar om några nya, trendiga produkter:

Foto: Rexel

1 Badrumsfläkt som styr handdukstork

Badrumsläkten Pax Levante 50 kan kommunicera automatiskt med Pax handdukstorkar som har en Momento2-timer. Parkopplingen sker via Pax-appen. 

– När fläkten känner av fukt i badrummet och startar skickas en signal till handdukstorken som då blir varm, säger Dennis Jarl.

Foto: Rexel

2 Golvvärmetermostat med inbyggd bluetooth och medföljande golvsensor

Styrning av golvvärme efterfrågas ofta och det kan göras med hållbart material.

– Golvvärmetermostater ur ABBs Saga-serie är tillverkade av överbliven frityrolja vid en helt koldioxidneutral fabrik i Finland, berättar Irena Mende, produktchef installation hos Rexel.

– Hittills har produkter med höga hållbarhetskrav ofta varit dyrare än standardprodukter. Men enligt vad jag har hört kommer det att vända nästa år. Då blir de mer lika i pris eller billigare, tillägger hon.

Foto: Rexel

3 Svart strömställare och vägguttag av plast från havet

Flera av Elkos strömställare och vägguttag tillverkas av så kallad ocean plastic, alltså övergivna fiskenät och annat som samlas in från havet och återanvänds.

– Elkos produkter har även vacker design och följer den nya trenden för badrum med svartfärgade strömbrytare och vägguttag, säger Irena Mende.

Blocks. Foto: Rexel

4 Fast rörböj och kabelfästare

Storsäljare hos Rexel är de nya produkterna Blocks och Klicks från företaget Elektroskutt. Blocks utvecklades efter att branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 infört att flexslang inte ska användas vid genomföringar i tätskikt i våtrum.

5 Lättmonterad downlight

En patentsökt ny fjäderlösning gör det enkelt att montera och demontera takspotten Junistar Bio. Fjädern behöver inte tryckas ihop som en råttfälla vid monteringen, utan spänns fast i taket. Syftet är att minimera installationstiden och slippa handskador.

Foto: Rexel

– Armaturen har inbyggt drivdon och levereras med en separat kopplingsbox för anslutning. Den är dimbar och har hög ljuskvalitet, säger Göran Jacobsson, produktansvarig belysning hos Rexel, som även berättar att armaturen är tillverkad av biocirkulärt material framställt av avfall.

6 Trendigt släpljus

Många efterfrågar så kallat släpljus i badrum. Infällda profiler med LED-lister, eller små downlights, lyser då ner längs väggarna.

Foto: Hidealite

– En annan trend är spegelbelysning som lyser upp ansiktet. På så vis undviker man skuggor som lätt skapas om man endast har infällda downlights i taket ovanför huvudet, säger Göran Jacobsson.

Läs också:
”Börja i resultatet och backa till installationen”