Logga in

Skyddskläder: ”Man vill ha alla fingrar med sig hem”

Publicerad
19 feb 2024, 06:00

AMS, arbete med spänning, och bytet av 5 miljoner elmätare är bara två av många faktorer som driver på användningen av skyddskläder som skyddar vid elolycka. Men vilka kläder skyddar mot vad?

Isolationshandskar, -skor och ljusbågsvisir är några av storsäljarna till elektriker, berättar Joakim Elm, vd för Euro Energy Components (EEC) i Kungsbacka.

Joakim Elm

– Det beror på att kraven har ökat att utföra elarbetet enligt AMS-metoden (Arbete Med Spänning). Till exempel har det pågående bytet av fem miljoner elmätare förändrat synen på säkerhet. Det finns också flera företag som är duktiga på utbildning inom AMS, säger han.

Ett ytterligare skäl till ökningen kan vara att solcells- och fordonsindustrin har krav på sig att utrusta sina installatörer och tekniker med rätt PPE-utrustning, menar Joakim Elm. Båda branscherna hanterar batterier och höga DC-spänningar.

”Det ska vara funktionellt och bekvämt. Till exempel byts den klassiska hantverksjackan ut mot dressade sweatshirtjackor och luvtröjor samt fleecejackor som bärs tillsammans med softshelljacka eller skaljacka.”

Glenn Svensson, produktchef Blåkläder

Ett par år sedan:
Elektriker, hur ser ni ut egentligen?

Läs också:
Hur många verktyg har du i bältet?

Skydd mot elektrisk ljusbåge

Christian Kreisel

Även Christian Kreisel, försäljningschef hos Tranemo, märker en ökande efterfrågan på skyddskläder. Medvetenheten om hur man kan skydda sig har blivit större. En anledning är AMS, men även tydligare krav för ANS (Arbete Nära Spänning) och AUS (Arbete Utan Spänning).

– Många olyckor sker när man minst anar det. Vid ljusbågar är ofta händer och ansikte mest utsatta. Därför ökar intresset för ljusbågsskyddande handskar och visir. Man vill ha alla fingrarna med sig hem efter arbetsdagen, säger han.

Ljusbågsvisir. Foto: EEC

Allt fler företag ställer krav på att deras anställda ska vara skyddade mot elektrisk ljusbåge. Det berättar även Lena Bay Højland, produktchef hos Fristads. Senare i år breddar de sitt utbud av arbetskläder med hoodies och sweatshirts som ger skydd mot elektrisk ljusbåge.

– Vi utvecklar just nu ett helt nytt sortiment för elektriker, som kommer att innefatta flera nya material och funktioner, säger hon.

Inga kemiska flamskydd

Hos Tranemo har försäljningen av flamskyddade kläder ökat med 30 procent per år under de senaste åren. Stretchbyxor, skaljackor, softshell-produkter och merinounderställ ökar mest.

– De nya materialen är överlag lättare och starkare, säger Christian Kreisel.

Miljömedvetenheten har också ökat. Kläderna bör inte innehålla kemiska flamskydd eller formaldehyder som kan irritera huden. Tranemo har fasat ut sådana kemikalier. Kläderna är numera flamskyddade med hjälp av fibrer som inte brinner, så kallat inherent flamskydd.

– Vi arbetar också för att få bort all svårnedbrytbar PFAS ur kläderna. Fluorkarbonfria tyger efterfrågas starkt och vi vill gärna ta täten där, säger Christian Kreisel.

Fristads har arbetskläder som kommer med en miljövarudeklaration, EPD. De har utvecklats för att ha mindre miljöpåverkan – från skissbordet till det att produkten levereras till lagret.

Skillnad mellan Norden och Centraleuropa

Lena Bay Højland. Foto: Fristads

Varselplagg och andra plagg med förhöjd synbarhet är också efterfrågat. Här skiljer sig de nordiska länderna en hel del från Centraleuropa. I Norden finns högre krav på synlighet genom varselkläder, enligt Lena Bay Højland.

Glenn Svensson, produktchef hos Blåkläder, menar att certifieringarna är desamma i hela Europa – skillnaderna sitter i utseende och funktioner.

– Även om vi närmar oss varandra är efterfrågan fortfarande väldigt olika i Norden och länderna söder om Danmark. Hängfickor är till exempel inte alls lika populärt i Centraleuropa där man bär med sig sina verktyg i en verktygsväska. Ett annat exempel är hängselbyxan som är jättestor i Tyskland, men som nästan inte alls efterfrågas i Sverige, säger han.

Skyddskläder ska vara bekväma

Kundernas krav på bekvämlighet har successivt ökat. Om det vittnar alla leverantörerna av yrkeskläder.

– I dag finns det lätta skalsystem för exempelvis ljusbågskläder, där det tidigare mest fanns tunga, täta kläder, säger Joakim Elm hos EEC.

Bekvämt. Foto: Blåkläder

Glenn Svensson ser att yrkesutövarna vill klä sig mer ungefär som de gör på fritiden.

– Det ska vara funktionellt och bekvämt. Till exempel byts den klassiska hantverksjackan ut mot dressade sweatshirtjackor och luvtröjor samt fleecejackor som bärs tillsammans med softshelljacka eller skaljacka. Produkterna finns både för arbete vid lågspänning och för de som arbetar med högspänning och behöver certifierade plagg, säger Glenn Svensson.

Han tror att utvecklingen bland annat drivs av större medvetenhet och modernare tänk bland yngre elektriker. Men även från företag som ser poängen i att ha snyggt klädd personal, vilket stärker företagsprofilen.

Viktigt med damkollektion

Skaljacka och stretchbyxa i tuff miljö. Foto: Tranemo

Tillgänglighet är ett annat viktigt krav. Det ska finnas kläder som möter allas behov och önskemål. Såväl Blåkläder som Fristads, Tranemo och EEC har kläder i många olika storlekar och speciella damkollektioner. Det finns också kläder för gravida.

– Tjejer vill förstås ha lika stort utbud av skyddskläder som killar. Det ska vara bekvämt och säkert inifrån och ut – från trosor, bh och underställ till jackor och byxor, säger Christian Kreisel.

– Det här handlar också om skydd och säkerhet – om kläderna inte passar bär du dem inte. Och vill branschen få in fler tjejer i yrket måste man göra det lätt för dem att trivas. Finns det inga kläder som passar känner man sig inte hemma, tillägger han.

Läs också:
” ’Skyddskläder är dyrt’ får jag höra ibland – men extrautrustade bilar för flera hundratusen går bra att köpa”

Lista – Elektrikernas populäraste skyddskläder 2024

Isolationshandskar

Isolationsskor och -kängor

Isolationsstövlar

Ljusbågsvisir

Ljusbågshandskar

Ljusbågskläder – underställ, hoodies, sweatshirts, fleecejackor, softshelljackor, skaljackor, långbyxor

Kläder i rätt storlek – damkollektion och gravidbyxor

Byxor med hängfickor