Logga in

”Ingen elektriker jublar över DCL”

Publicerad
23 okt 2023, 11:55

Ed-was takdosa har vuxit i popularitet med det ökade trycket på att DCL ska installeras. Men också för att den rymmer en dimmerpuck.

– När DCL skulle införas var det nog ingen som tänkte på att det skulle bli problem med befintliga takdosor. Men DCL kräver mycket utrymme och då ökade intresset för vår takdosa, säger Anders Roos, vd på Ed-wa Plast i Värnamo. 

Takdosan som han demonstrerar på Elmässan i Kista finns för enkelgips, dubbelgips och dessutom i 53 mm respektive 85 mm utförande, den senare är för ingjutning. Och kopplingsutrymmet rymmer mer än bara DCL-uttaget.

– Man får in en dimmerpuck och mycket kopplingar, säger Anders Roos. 

Läs också:
Två år med DCL: ”Det finns bara en sak som är bra”

Läs också:
“När folk förstår att det är DCL som gäller kommer efterfrågan snabbt bli stor”

Syftet med DCL-uttagen som är en del av EUs lågspänningsdirektiv var att införa jordade lamputtag. Problemet var bara att vi i Sverige redan hade jordade lamputtag. Många elektriker ogillade DCL-standarden från dag ett, bland annat för att uttagen är små och svårare att funktionstesta än de gamla svenska  uttagen. Trots att det gått över 4 år sedan DCL infördes i Sverige 1 april 2019 är de svenska fansen fortfarande få.

– Om man ska vara ärlig är det ingen elektriker som jublar över DCL. Om vi kan underlätta litegrann genom att skapa ett bättre kopplingsutrymme är vi glada att kunna hjälpa till, säger Anders Roos på Ed-wa. 

Läs också:
Den här spänningsprovaren passar faktiskt i nya lamputtagen

DCL infördes i Sverige för några år sedan, har behovet mättats nu?

– Efterfrågan ökar hela tiden. Alla nyproduktion installeras med DCL och efterfrågan på kopplingsutrymme i takdosor ökar. 

Fakta Ed-Was takdosa för DCL

Finns som 13 mm för enkelgips, 26 mm för dubbelgips, 53 respektive 85 mm, där den senare främst är till för ingjutning eller där det finns stort behov av kopplingsutrymme. 

Dosan har som standard 2×20 mm ingångar och 6×15 mm ingångar.