Logga in

Då går armaturen inte att återbruka

Publicerad
18 jan 2024, 10:00

Intresset för återbruk ökar, men alla belysningsarmaturer går inte att bygga om. Pleiad G2, storsäljare i fyra generationer sedan 1995, är ett exempel. Fagerhults Emma Hallman som jobbar med att bygga om belysning förklarar varför. 

Ett kraftigt sorl fyller ljusgården där belysningstillverkaren Fagerhult i Habo tar emot. Under det senaste året har företaget haft uppemot 2 000 besökare från när och fjärran. De flesta kommer för att lära sig mer om ljus och nya belysningslösningar. Förändringarna har varit stora på senare tid – bland annat på grund av förbudet mot lysrörsmodellerna T5 och T8.

”Om det inte går att göra en effektiv, ny belysningslösning är det faktiskt bättre att köpa en ny och återvinna det gamla materialet…”

Emma Hallman, ansvarig Fagerhults återbrukskoncept

Mer om återbruk:
”Rekond kostar – fördelen är att återbruksmaterialet ofta är gratis”

Läs också:
9 steg som gör den gamla armaturen godkänd

– Vi vill leverera högkvalitativ belysning även när den är ombyggd. Därför jobbar vi lika mycket som vanligt med ljusfördelning, att det inte ska vara bländande, med mera. Andra aktörer kanske tar genvägar och bara byter ljuskälla i den gamla armaturen, men så gör inte vi. Det blir inga kompromisser, säger Emma Hallman, ansvarig för Fagerhults återbrukskoncept.

Ännu så länge finns inga siffror på hur många armaturer som kommit in för ombyggnad hos Fagerhult. Men det är ett konstant inflöde, och intresset ökar.

Samtidigt går inte allt att återbruka. Emma Hallman visar en armatur som inte funkar så bra.

– Mest energi går åt i användarfasen. Därför måste man ha en energieffektiv ljusmotor, och det finns inte här, säger hon.

Armaturen hon visar är en Pleiad G2 som varit en storsäljare sedan 1995 och finns i fyra generationer. Ofta sitter de infällda i taket med fjädrar. 

Emma Hallman nämner några anledningar till att de inte lämpar sig att bygga om: Reflektorn av plast är utformad för en stor ljuskälla. Om man vill sätta in en liten led i stället blir det svårt. Dessutom reflekteras inte ljuset lika bra och kylningen blir inte tillräcklig. Det behövs många åtgärder för att bli av med värme och bevara livslängden.

– Om det inte går att göra en effektiv återbrukad belysningslösning är det faktiskt bättre att köpa en ny och återvinna det gamla materialet. Alla aktörer är inte överens om det här, men för oss är det viktigt med fakta. Vi vill inte ägna oss åt green washing, säger hon.

Emma Hallman visar armatur som inte är bra att återbruka. Foto: Anna Hållams

När den gamla armaturen återvinns skapas material som går att återanvända. Till exempel metall, elektronik och plast. Emma Hallman visar färdigt plastgranulat som samlats i burkar.

Elsäkerheten är såklart viktig, även vid återbruk. Utöver jordning kan det handla om mekaniska grejer. Till exempel ifall armaturen som byggs om hänger i något, och blir tyngre. Då måste upphängningen klara det.

Läs också:
Elmaterial på second hand? Jajamän

– Vi är i början av detta med återbruk och det kommer att bli fler diskussioner när fastighetsägare ställs inför nya beslut. Om ett år eller två vet vi mer, säger Daniel Järpehult teknisk chef för Fagerhults testcenter.

Fakta Detta går/går inte att återbruka

Går: Stomme, reflektor, gavlar

Går inte: Ljuskälla, kablar, äldre plast