Logga in

Elektrikern Svante i Draknästet: ”Pulsen gick från 60 till 180”

Publicerad
25 aug 2022, 09:44
| Uppdaterad
15 sep 2022

Använder du Dutts? Alltså Svante Olssons fiffiga plastpryl för att dra flexrör snyggt och prydligt. Här berättar han precis hur läskigt det var att sälja in Dutts i SVT:s Draknästet.

Den 8:e september startar en ny säsong av SVT1:s populära program Draknästet. En av entreprenörerna som får chansen att presentera sin affärsidé för en grupp investerare är elektrikern Svante Olsson på Elektroskutt i Trollhättan. Han har utvecklat Dutts och Klicks, två produkter som underlättar arbetet för elektriker.

Läs mer on Dutts:
”Jag gillar när det blir snyggt”

Läs mer om Klicks:
Klämmer in sju flexrör på 14,5 cm bredd

Hur kändes det att stå inför drakarna?

– Mycket nervöst, kanske det läskigaste jag har gjort. Jag har ju följt programmet tidigare, och det var en märklig känsla att faktiskt stå där själv, det var som att jag såg mig själv utifrån. Hur det gick kan jag inte berätta innan avsnittet sänds 29 september. Men det var en väldigt rolig upplevelse, och en stor personlig utmaning för mig som inte är så jättebekväm med att prata inför folk, säger Svante Olsson.

Hur kläckte du då idén att söka till Draknästet?

– Min affärscoach uppmanade mig att söka, och jag såg det som en möjlighet att gå utanför min komfortzon och göra något jag egentligen tycker är läskigt. Dessutom är det inte helt gratis att utveckla produkter så varje tillskott är välkommet. Att få ta del av drakarnas kompetens och nätverket var så klart jättebetydelsefullt också.

Hur förberedde du dig?

– Jag lade säkert ner två veckor på att bygga rekvisita för att visa mina innovationer och på att skriva och träna på min pitch. Jag tittade även på förra säsongens avsnitt för att se vad drakarna frågade om. En av deltagarna i fjol var Wood tube, som har utvecklat pappersreglar, och det avsnittet kollade jag extra noga på eftersom Elektroskutt också är i byggbranschen och har en hållbar lösning som förenklar och förbättrar.

Fler elektriker-innovationer:
Dra slang genom reglar – på fem sekunder

Hur blir det att se sig själv på TV 29 september?

– Väldigt speciellt. Jag är med i SVT:s trailer som släpptes härom veckan, och pulsen gick från 60 till 180 bara av att se den. Man vet ju inte vad som kommer med i programmet och vad som klipps bort. Samtidigt är det tryggt att det är ett seriöst program där de vill entreprenörernas bästa, säger Svante Olsson.