Logga in

”Rekond kostar – fördelen är att återbruksmaterialet ofta är gratis”

Publicerad
16 nov 2023, 08:51

Använder du återbrukat elmaterial? Frågan väcker nya frågeställningar. Vad händer till exempel med materialpåslaget?

Många intäktsmodeller för installatörer är i dag baserade på arbetstid och påslag på inköpt material. Vad händer med intäkterna från materialpåslag om fler produkter återbrukas? Frågan väcks i en enkät med 99 svenska installatörer.

”Om inte de (grossisterna) tar tag i det här snart kommer någon annan att ta över återbruksmarknaden.”

Ebba Sandström, vice vd Sandströms Elfirma

Så kan man göra:
”Jag minns att farfar köpte upp lager från nedlagda projekt”

Läs också:
Elmaterial återanvänds inte trots att det går

Helen Aristondo Magnusson

– Att reparera och transportera återbrukade produkter innebär förstås kostnader. Det tar också tid att bygga upp nya rutiner kring hanteringen, och allt nytt kostar. Exakt hur det här kan påverka kostnader och intäkter utreds just nu, säger Helen Aristondo Magnusson, expert energi och hållbarhet hos Installatörsföretagen.

En studie som genomfördes på uppdrag av SKR 2022 (Offentliga fastigheter) visar att det finns lösningar. Till exempel anpassade affärsmodeller som tagit höjd för ökad tid för projektering och hantering av återbrukat material. I de fallen får entreprenörer materialpåslag även när återbrukat material används.

För Sandströms Elfirma i Rosersberg är inte frågan om materialpåslag ett jättestort problem.

Ebba Sandström

– Visst rekond kostar, men fördelen är att återbruksmaterialet ofta är gratis eller till halva priset. Det kompenserar för materialpåslaget, säger vice vd Ebba Sandström.

En fråga hon ställt sig många gånger är varför grossisterna inte hängt med på tåget i högre grad?

– Om inte de tar tag i det här snart kommer någon annan att ta över återbruksmarknaden, säger hon.

En aktör som redan gjort slag i saken är armaturtillverkaren Fagerhult. Sedan en tid tillbaka säljer företaget rekonditionerade belysningsarmaturer – både egna och andras. 

Läs också:
De tillverkar miljövänliga fördragna flexrör

Till hjälp för entreprenörer som vill prova något liknande finns den så kallade återbruksguiden som tagits fram av teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren (2022). Där finns tips på hur man kan gå tillväga.

– Allt lämpar sig inte för återbruk, men då finns annat man kan göra för att bli mer cirkulär. Ett bra första steg är att undvika användning av ”jungfruligt material” och i stället välja återvunnet material, säger Andreas Fränne, seniorkonsult hos Bengt Dahlgren.

Enligt Helen Aristondo Magnusson hos Installatörsföretagen finns stort intresse för att utveckla återbruksguiden vidare, mer mot installationer.