Logga in

”Yrkesstolthet – det har jag”

Publicerad
6 feb 2023, 05:30
| Uppdaterad
2 feb 2023

Lukas Gustavsson, tredjeårsmontör på Nordelektro lade ut den här bilden av en styr- och kraftinstallation med texten ”Inget elfel, bara lite elporr”. Responsen blev översvallande positiv med gillamarkeringar och kommentarer. Men han fick också kritik för färgen på buntbanden.

En snygg installation att vara stolt över, det ville elektrikern Lukas Gustavsson dela med sig av när han la upp en bild med texten ”inget elfel, bara lite elporr” i Facebook-gruppen ”Inget elfel, men…”.  Inlägget fick snabbt fötter och på bara någon dag hade det fått nära 300 gillanden och många kommentarer. Men parallellt med dessa kom även en hel del kritik följt av en diskussion om färg på buntband.

Lukas Gustavsson, som jobbar på Nordelektro i Skellefteå och i år är tredjeårsmontör, lade upp bilden – dock är det först efter att elinstallatören tagit kontakt som han blir medveten om diskussionen.

Läs också:
Har du valt rätt buntband?

Läs också:
Årets Elfel: ”Vi skrattade så vi grät”

Men vad var det egentligen för installation?

– Jag kan inte säga så mycket om det, för det får jag inte kommentera. Det är styr- och lite kraftinstallation på ett större bygge, så mycket kan jag i varje fall säga, säger han.

Att det var prydligt gjort syns på bilden och Lukas Gustavsson säger att det snudd utan undantag ser ut så här när han har varit på plats.

– Jag är väldigt noga med mina jobb. Jag vill kunna säga till mig själv att det där har jag gjort. Visst, det är nästan lite OCD-drag, men jag vill verkligen att det ska vara bra. Visst finns det något enstaka undantag som ja kanske inte är lika nöjd med, men yrkesstolthet det har jag, säger han.

”Härligt med yrkesstolthet”

Och just detta är det många som kommenterat. ”Mmm…snyggt – snyggt är oftast= elsäkert” är en kommentar och ”Fasen vad härligt med yrkesstolthet och duktiga elektriker” är en annan.

– Det är jättekul att höra att folk tycker det ser bra ut. Jag tycker själv att det är snyggt och är det prydligt och välgjort blir det lättare sen i underhållet. Det ska ju inte vara ett stort råttbo som är jävligt att ta hand om för den som kommer efter. Det vore skönt om alla gör så här, får då vet man att det är enkelt att ta tag i oavsett vem som gjort jobbet från början, säger Lukas Gustavsson.

Men det finns även en del kommentarer om vilka buntband som använts och hur ”fel” det är att göra som Lukas gjorde. 

– Jag har sett de som kommenterat, men jag vet inte riktigt vilken färg de velat ha. Det finns vit eller svart och egentligen spelar det ingen roll. Använd samma och även samma tjocklek på alla, det tycker jag är viktigare.

Läs också:
Mardrömsinstallation – och samma firma satte upp solceller på 13 grannhus

Att jargongen i branschen generellt skulle vara negativ är dock inget Lukas anser, utan det draget tycker han mer tar sig fram på nätet.

– Vi har det ganska bra tycker jag. Visst skämtar vi ibland på jobbet och säger ”så där hade inte jag gjort”. Men i sådana här grupper då letar folk efter negativt och det är tråkigt. Jag la upp det här för att jag tycker det var snyggt och hur jag tycker en bra installation ska se ut.