Logga in

De tillverkar miljövänliga fördragna flexrör

Publicerad
6 dec 2022, 10:00
| Uppdaterad
8 dec 2022

När elinstallation får mindre tid i projekten ökar intresset för fördragna rör. Samtidigt ställer fler byggbolag krav på miljöcertifiering. Hittills har bara en svensk tillverkare miljöklassat hela sitt sortiment av installationsprodukter. Här berättar de om vad som drivit framgången.

När hållbarhet och miljöaspekter får allt större vikt i den svenska byggbranschen är det viktigt för elteknikföretagen att välja rätt elmaterial till projekten. Många av de stora byggbolagen ställer numera krav på miljöcertifiering av använt material i sina förfrågningsunderlag. Det rapporterade Elinstallatören om när vi skrev om Fiskarhedenvillans Villa Zero i Borlänge. Vi berättade om att projektansvariga fick lägga en hel del tid på att hitta rätt elmaterial till installationerna. Men som tur var fanns i det fallet hjälpen på nära håll, hos Elkanalen, en lokal tillverkare av fördragna flexrör, som satt hållbarhet och miljöaspekter som hörnstenar i sin verksamhet.

– Jag fick upp ögonen för det här med fördragna flexrör redan när jag såg dem på någon mässa nere i Europa, berättar Elkanalens vd och ägare Lars Björk. Lars jobbade på Ericssons kabelfabrik i Falun på den tiden och där hade man tidigt börjat titta på livscykelkostnader för sina produkter, så hållbarhetstänket fanns redan på plats.

Så blir företaget mer hållbart:
15 tips för att göra er elfirma mer miljövänlig

Fördragen flexslang blommar i Elkanalens konferensrum. Foto: Lars-Göran Hedin

– I slutet av 90-talet startade jag en egen verksamhet som tillverkade flexrör här i Borlänge och efter några år gick vi samman med ett norskt bolag och expanderade verksamheten till drygt 20 anställda och en omsättning på mer än 100 miljoner kronor. Fast efter några år hoppade jag själv av, eftersom jag inte var överens med den norska partnern om deras planer på att bygga en fabrik också i Stavanger, förklarar Lars Björk.

2015 var han tillbaka i elteknikbranschen, då med en vision om att göra miljömässigt hållbarare produkter än vad som fanns på marknaden. 

– Då hade jag först kollat in marknaden och möjligheten att slå sig in som en mindre men nischad leverantör av miljöcertifierad installationsmaterial. 

Produktionen drogs i gång 2018 med en manuell tillverkningslinje där trådarna i flexrör dras för hand. Året därpå blev det en till sådan linje och 2020 ökades kapaciteten avsevärt med en automatisk linje där flexrören formsprutas utanpå kabelknippena i en automatiserad process och rullas upp på trummor av en industrirobot.

Tips för snabbare flexslangjobb:
Dra slang genom reglar – på fem sekunder

– Robotlinjen har vi utvecklat själva. Den kan producera 1500 meter fördragna rör i timmen och kräver bara en man i fabriken för tillsyn, påfyllning av material och hantering av pallarna med den färdiga produkten, säger Lars Björk. Han berättar att linjen körs i treskift tre och en halv dag i veckan, tillräckligt för Elkanalens nuvarande försäljningsvolymer. 

– I takt med ökad försäljning kan vi öka körtiden utan behov av nyinvesteringar. Lars Björk förklarar att likviditet och finansiering är de stora utmaningarna här som i annan industriproduktion – så det känns tryggt att det än så länge är ganska långt till nästa investeringströskel.

Att Elkanalen kommer dit så småningom är dock tämligen troligt. Intresset för hållbara produkter ökar hela tiden och det här företaget har nu en större del av sitt sortiment miljöklassat och listat i Svanens Husproduktportal, Byggvarubedömningen BVB och Sunda Hus.

Lars Björk startade företaget, Ronney Eriksson har vrålkoll på produktionen. Foto: Lars-Göran Hedin.

– Det är ju också så att elinstallatörerna får allt kortare tid för sin del av byggprojekten så intresset är stort för lösningar som kräver mindre arbetstid. Dit hör definitivt fördragna rör och det är väl därför de blivit så efterfrågade, menar Lars Björk.

Gammalt kan bli nytt:
Gammalt byggspill kan bli nya kabelskyddsrör

Elkanalens sortiment är omfattande – det finns hundratals varianter i olika dimensioner – 16, 20 eller 25 millimeters rör med olika kabelkonfigurationer.

– Vi har blå rör för data, tele och fiberdukter; grå rör för starkström, svarta för UV-beständiga rör till solcellsinstallationer och röda rör med kablage för brandlarm. Längderna varierar från 25 till 300 meter och förpackningar har vi av flera olika slag, från rullställ till pappkartonger. Och alla våra rullförpackningar är anpassade för de vanligt förekommande rullställen på marknaden, säger Lars Björk.

Miljötänk

• All plast i rör och kablar är halogenfri och återvinningsbar

• Kablar köps bland annat från AMO-kabel, en svensk tillverkare

• Försäljning via grossist ger hållbarare transporter via samlastning till slutkund

• Genom att tillverka rören själva minskas materialpåverkan vid transporter – en lastbil med granulat i polypromerplast (små plastkulor) ersätter åtta lastbilar färdiga rör

• Produkterna är förpackade i plastade ringar med pappgavlar för att minimera avfallet

• Metermärkta rör i flera olika längder gör det lätt att se vad som är kvar i förpackningen och mängda jobben så att det blir mindre spill på bygget

• Alla kabeltrummor går i retur till AMO-kabel för återanvändning

• Ett Chalmersprojekt pågår för att utröna hur plastavfall från tillverkningen ska samlas upp, malas ner och återanvändas i produktionen.