Logga in

6 frågor om vem som får göra vad med golvvärme

Publicerad
6 nov 2023, 05:30
| Uppdaterad
1 nov 2023

Elektrisk golvvärme är numera något som ofta läggs in vid renovering, men även om vem som helst kan lägga det – vad gäller egentligen för regler vid installationen?

Är det regelskillnad på vatten- och elburen golvvärme?

Ja, inte minst vid installationen. Varma golv är en stor komfort och något som efterfrågas brett varför det ofta läggs in golvvärme vid renoveringar. 

Läs också:
“Elektrikerna säger att det sparar både tid och knän”

Läs också:
“Nästan till varje badrum vill kunden köpa materialet själv”

Får privatpersoner montera golvvärme?

Ett vattenburet system är det fritt fram att lekmän monterar, men även om el-golvvärme i många fall inte kräver mer kompetens att lägga – är det inget vem som helst får göra. Trots att en privatperson kan gå och köpa ett komplett 230 volts golvvärmepaket i butik – ska installationsarbetet göras av en registrerad elfirma.

– Det här var en het fråga ett tag, att hemmapulare fixade med golvvärme, men nu är det inte så längre. I montageanvisningarna står det i princip alltid att det ska utföras av ett elinstallationsföretag. Skälet är att det ska ju mätas innan det gjuts igen och sedan efter. I vissa fall var det ju så att de som pulade med det själva missade något och sedan funkade inte golvet när det var klart, säger Fredrik Byström Sjödin på Installatörsföretagen.

Vilka delar av el-golvvärmen ses som elinstallation?

Enligt Elsäkerhetsverket är det inte bara själva anslutningen av golvvärme till starkströmsanläggning som definieras som elinstallationsarbete. Värmekablar, värmefolier och andra elektriska system omfattas även de av reglerna. 

Kan man dela upp läggning av golvvärme?

En vanlig missuppfattning är dock att man kan dela upp arbetet och att privatpersoner på samma sätt som med vattenburen golvvärme kan spara in pengar på att göra läggningen själv. Dock är det inte praktisk möjligt att göra den uppdelningen eftersom en elinstallatör måste göra en del av inspektionen innan ytbeläggning läggs.

Skiljer sig golvvärme mot andra typer av elektrisk utrustning?

Här skiljer det sig gentemot exempelvis att montera en ljusarmatur. Både armaturen och golvvärme är likvärdiga när det kommer till att de enligt Elsäkerhetsverket betraktas som elektrisk utrustning som förbrukar el. Dock ses hela golvvärmeinstallationen som ett elinstallationsarbete vilket då innebär att en privatperson, plattsättare eller fuktspärrare inte ska göra läggningen. 

– Efter det att lagen trätt i kraft stack jag ut hakan lite i diskussionen vilket gjorde att elsäkerhetsverket kom med ett förtydligande. Och det är bra. Tidigare fanns det en missuppfattning, nu pratar vi kring 2017, att det gick att dela upp det och att kanske golvläggare kunde göra läggningen. Men så är det inte. 

Läs också:
”Vi jobbar mycket snabbare än på vanliga installationsjobb”

Är det bara elektriker som får göra en el-golvvärmeinstallation?

– Man ska tillhöra ett elinstallationsföretag och det innebär i praktiken att du ska jobba för en registrerad elfirma. Elsäkerhetsverket har tagit ställning och sagt vad som gäller – och vi ska ju hedra våra myndigheter. Säger de att det hela golvvärmeanläggningen är elinstallation så rättar vi oss efter det, säger Fredrik Byström Sjödin.