Logga in

Hur fördelar du faserna när du installerar elcentral?

Publicerad
23 maj 2024, 08:44

Vad ska man tänka på när man fördelar vitvarorna över faserna i elcentralen? Och hur undviker man snedbelastning? Vi frågade tre elektriker hur de gör.

Text

Henrik Eriksson

Henrik Eriksson, Ramnåsa Eltjänst

– Jag strävar efter att få en så jämn belastning som möjligt vid normal användning av kåken. Jag kollar hur förbrukningen av vitvaror ser ut. Torktumlare och tvättmaskin lägger jag i L1 eller L2, men aldrig på samma eftersom de ofta är igång samtidigt. Sen försöker jag fördela spisen på L1 eller L2 och ugnen på L3, så att det ska vara jämnt. De grejer som jag tror är igång samtidigt hamnar på varsin fas, så att man inte råkar få snedbelastning eller att huvudsäkringen löser ut.

Läs också:
Hur klamrar du din QLO?

Läs också:
Har du ändrat din prissättning nu i lågkonjunkturen?

Samer Naif

Samer Naif, Bravida i Linköping

– I villor brukar vi ha två jordfelsbrytare. Då fördelar jag så att kylskåpets L1 ligger på den ena och frysens L1 på den andra jordfelsbrytaren. Om man reser bort och det blir ett fel så slocknar inte allt. Sedan lägger jag tvättmaskinen på L2 och torktumlaren på L3. Det är viktigt att fördela så att det inte blir snedbelastning.

Läs också:
Vilket smarta hem-system gillar du mest?

Mathias Hultman

Mathias Hultman, Jusseryd El och Skog

– Jag brukar se över vilka tunga förbrukare som finns i systemet där centralen monteras (ugn, häll, tvättmaskin, torktumlare, med mera). Sedan, eftersom jag ofta är på lantbruk, gäller det att hålla koll på hur övrig förbrukning ligger så att även den samkör. Viktigt är även att kolla igenom den befintliga centralen innan den demonteras, så man vet vart allt går, samt märka upp så att inget hamnar fel eller riskerar att gå baklänges.