Logga in

Får man använda popnit som ändhylsa?

Publicerad
29 maj 2024, 13:14

Kanaler som crafty panda och 5 minute craft har miljontals visningar på allt från en kreativ dörrstopp till elinstallation. Är det smart att använda en popnit som ändhylsa – eller ren och skär idioti? Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin reder ut.

Konceptet med DIY-videos ”do it yourself” har funnits ett längre tag på nätet. Kanaler som 5-minute kraft, Crafty panda och I like to make stuff har miljontals visningar på allt från hur man gör dörrstopp till lustiga leksaker.

Läs också:
Måste armaturer för undertak fastinstalleras i dosa?

Läs också:
Trefasuttag: ”Det finns inget skall-krav om 1,7 meter”

Ett tips man dock får ställa sig undrande över kommer från MetDaan DIY. I videon ”How to fasten wires the right way” lanserar hen nämligen popnit som ändhylsa.  Får man verkligen bygga ihop installationsmaterial på det viset?

– Det där är en typisk amatörgrej, helt förkastligt, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Men är det otillåtet att göra så här, eller bara opassande?

– Tittar vi installationstekniskt är risken att det blir dåligt och att tråden helt enkelt glider ur efter att du skruvat i den. Där kan jag tycka att det är bättre att dra fast den direkt i kardelen. Ska man nu hålla på och krångla med ändhylsor – gå och köp riktiga.

Läs också:
Varför är det dumt att ha jordat och ojordat i samma rum?

Så inte otillåtet?

– Man får säga så här: elinstallation är ett av de få yrken som är reglerade. Om du ska utföra jobbet måste du följa installationsstandard. I den allmänna delen anges det att man ska följa tillverkarens anvisning. Och ta en popnit som man använt här. Jag kan sätta min hatt att det inte står i tillverkarens anvisningar att den får användas i elinstallationer, säger Fredrik Byström Sjödin.