Logga in

Missa inte fördelarna med PoE för att du inte kan något

Publicerad
31 okt 2023, 16:27

Mycket strömförsörjs via datanät – men aldrig belysning, det har vi skrivit om i flera artiklar. En elkonsult uttryckte det krasst: ”De som projekterar elnät avfärdar svagström som skit”. Det är dags att lära sig, konstaterar Fredrik Karlsson i en krönika. 

Har du koll på PoE? Kunskapen börjar nå ut. Några ser fördelarna, andra dissar tekniken. Det handlar om Power over ethernet, förenklat strömförsörjning via nätverkskablar – att den vägen styra exempelvis belysning.

Vi har skrivit ett flertal artiklar i ämnet och en sak kan jag konstatera. Ämnet är hett. Det finns ett stort intresse och engagemang från er läsare.

Installatörsföretagen har tagit fram en certifiering ”behörig installatör fastighetsnät” och sanning att säga så har den inte varit någon succé. Men kanske är det som Joakim Carlsson på Installatörsföretagen säger, att först informeras man, sedan funderar man på vad som finns för en själv och därefter agerar man.

Jag är ingen PoE-expert men har läst artiklarna med stort intresse. Och jag förstår så mycket som att det finns något där, det finns möjligheter. Men samtidigt som jag skrev att det finns intresse så verkar det på många håll vara nyvaknat och just okunskapen ett skäl till att så få PoE-installationer gjorts. En elkonsult berättar för Elinstallatören: ”De som projekterar datanät kan inte det här och de som projekterar elnät avfärdar svagström som skit. Jag säger att inte en enda elkonsult vill dra det här för de kan inte tekniken.”

Men när fastigheterna digitaliseras allt mer har PoE sina fördelar. Att köra belysningen via datakablarna är bara en start, sedan kan detta kopplas ihop med värme, larm och ventilation i samma fastighetssystem och möjligheten att koppla in olika sensorer är stor.

Missa inte att läsa om alla aspekter av PoE, i tidningen och på vår sajt. Avfärda inte av slentrian. Bilda dig en egen uppfattning. Berätta gärna om era steg om ni ger er i kast med tekniken.

Här är våra artiklar om PoE:

Läs också:
Därför kommer PoE ”aldrig” slå inom belysning

Läs också:
Quiz: Vad kan du om PoE?

Läs också:
Svenskt ljusföretag: ”Aldrig gjort något projekt med PoE”

Läs också:
”Bra drag i PoE” – 4 tips mot brand

Läs också:
”Det är bara en tidsfråga innan belysning drivs av PoE”

Läs också:
Svaret på kritiken: ”Kan vara befogad”

Läs också:
”Kunderna skulle bli tokiga om de fick reda på det här”