Logga in

Dimmern i porslin är lyxig men…

Publicerad
25 mar 2024, 05:58
| Uppdaterad
22 mar 2024

Den är äggskalsvit, glansig och känns exklusiv mot fingrarna. Men dimmerns känsla av lyx upphör så fort man vrider på vredet.

Det finns saker som jag gillar med mina dimrar från THPG. De är sofistikerade och matchar verkligen min hall. Den äggskalsvita färgen smälter in mot pärlsponten. Likt inredningen från husets byggår 1901 hade dimrarna också kunnat vara original. 

Men känslan av lyxigt sekelskifte när man precis lagt fingrarna mot det kalla glansiga porslinet upphör när man vrider på vredet. Då infinner sig i stället irritationen. Det här är nämligen något så dumt som en tryckdimmer förklädd till strömbrytare med vred.

Läs också:
Trött på brytare i vit plast – här är fem lyxmärken

Från arkivet:
Dimmerns uppfinnare in i mörkret

Tryckdimrar är dumma. Dimmerns uppfinnare amerikanen Joel Spira vrider sig antagligen i sin grav bara av tanken på att tryckdimmrar existerar. Han uppfann vriddimmern 1959 hemma i sovrummet i New York. Om du frågar mig är dimmern den smartaste smarthemprodukten. Den är så intuitiv att alla från farmor till femåringen förstår den. Jag vågar påstå att det inte finns någon annan elteknisk produkt som ger lika mycket mervärde och är lika lätt att förstå som vriddimmern.

Tryckdimmern är ett exempel på motsatsen. Om du sluppit tryckdimmern i ditt liv kan jag förklara hur den fungerar. Man trycker en gång för att tända, en gång till för att släcka, håller inne för att dimra upp och håller inne en gång till för att dimra ner. 

När man inte trodde att kunde bli dummare – möt de vackra dimrarna i min hall. Man vrider för att tända, vrider igen för att släcka, vrider och håller inne för att dimra upp och igen för att dimra ner. När jag väl lärt mig hur de fungerade undviker jag dem helst för att dimrandet tar sån tid.

Läs också:
Lyx-elektrikern: ”Mycket förarbete med strömbrytarnas Rolls-Royce”

I veckan skriver vi om installationer för miljoner och elprodukterna som ger en känsla av lyx. Om det är något jag lärt mig av mina dimrar som ser lyxiga ut är det att utseendet bara är en liten del av lyxkänslan. 

Här kommer en uppmaning till alla som tillverkar produkter som gör anspråk på att vara lyxiga: Lär er av biltillverkarna. De lägger massor av tid och energi på att få till den perfekta känslan när man stänger bildörren. Och inte bara ljudet. Nej, det är förnimmelsen av att stänga bildörren som räknas. 

Jag vill ha exakt samma sak när jag dimrar ner ljuset till mysnivå. Det ska kännas lyxigt.