Logga in

”Det är bara en tidsfråga innan belysning drivs av PoE”

Publicerad
16 jun 2022, 10:28

Varför dra femledare på nya kontor om allt kan drivas av patchkabel som överför 100 watt? Den nya certifieringen Behörig installatör fastighetsnät väcker frågor. Här är fem skäl att se över företagets kompetens inom strukturerade nät.

 

Det nya kompetensbeviset som lanserades den 15 juni 2022 bygger på SEKs tekniska rapport TR16. Läs mer om bakgrunden här.

Här är fem skäl att se över företagets kompetens inom datanät. 

1. Strukturerade nätverk tar allt större plats

För 20 år sedan fick svagström en ränna på kabelstegarna. I dag tar de i många  installationer merparten av utrymmet. Trenden i fastigheter går mot att allt mer installationsteknik blir uppkopplad. Både ventilation och belysning har egna sensorer, fastigheter får allt mer audiovisuell utrustning och det blir fler skärmar för rumsbokning, resursutnyttjande och mycket annat. 

2. Allt högre effekt med Power over Ethernet

Fredrik Andreasson, delägare Smimab.

Power over Ethernet, PoE har funnits över tio år och i dag drivs mycket på data- och larmsidan med patchkabel. Det kan vara nätverksswitchar och dect-basstationer för telefoni eller övervakningskameror och larm. När effekten i standarden ökade från 30W till 100W 2018 öppnades stora möjligheter.

– Det är bara en tidsfråga innan belysning drivs av PoE. Det är både en fara och en möjlighet för branschen att elektriker inte alltid måste anlitas. 

Det säger Fredrik Andreasson, delägare i Svagströmsmontage AB, Smimab ett Göteborgsföretag med 25 anställda som har mycket kunder inom vårdfastigheter. Företaget gör hela kedjan från projektering till installation av kompletta system med säkerhet, trygghetslarm, kortläsare, strukturerade nätverk och mycket annat på svagströmssidan. 

– Det är ett tag innan all el hamnar i datakablar. Men enligt mig finns inget skäl till att man i nyinstallation inte skulle driva belysning och annan utrustning vid en kontorsarbetsplats med PoE. 

Kompetens:
Så blir du certifierad fibertekniker

Styrning:
KNX-vurmaren: ”Plejd är för mig en ren nödlösning”

3. Metallpriser och miljösamvete

Vilka funktioner behöver 230V i dag? Det är en fråga som beställare kommer fråga sig. En elföretags-vd som Elinstallatören varit i kontakt med ställer en annan fråga: Varför dra dyr femledare när kopparpriserna är skyhöga? Han säger att hans företag självklart kommer kompetensutveckla personal med den nya certifieringen. 

Beställarna kommer kräva certifiering i upphandlingar det är en spaning som flera vi pratat med skriver under på.

4. Stora tillverkare drivande

Tekniktrender från stora tillverkare som driver utvecklingen av fastighetsteknik kommer förändra synen på vad en modern fastighet är. Bolag som Cisco och Philips driver på med nya lösningar och kategorier av produkter som både vinner på att vara uppkopplade och spänningssätts av datakabel.

Kontorsbelysning
Experten: Därför bländar led-plattorna

5. Mer effekt ställer högre krav på datanäten

Ökad effekt skapar inte bara möjligheter. Men bland slutanvändare är det medvetenheten låg om vilka krav som kraft via datakabel medför.

– Det är viktigt med hög kvalitet i kontaktbleck och kablar. När det ligger spänning på blir det ett slitage som jag tror att de flesta slutkunder inte tänker på, säger Fredrik Andreasson på Smimab och fortsätter

– En annan sak när det blir högre frekvenser i datakablarna är att de bli allt mer känsliga för störningar. Det ställs allt högre krav på separationsavstånd i dag. Det är mycket som har förändrats på senare år och det ställer allt högre krav på vår kompetens, säger Fredrik Andreasson.