Logga in

”Kunderna skulle bli tokiga om de fick reda på det här”

Publicerad
2 okt 2023, 07:32

Okunskap, ovilja och en ”flummig certifiering”. Kritiken är svidande mot branschens hantering av PoE. Varför installeras gammal 30 W-teknik i nya fastigheter trots att standarden från 2018 medger 100 W?

När Power over Ethernet 2018 fick en ny standard med högre uteffekt om 100 W utökades möjligheterna rejält. Den högre kapaciteten i kombination med att LED-belysningar ersatt lysrör och halogenlampor innebar att belysning kan driftas via datanätet. 

Läs också:
Quiz: Vad kan du om PoE?

Läs också:
Svenskt ljusföretag: ”Aldrig gjort något projekt med PoE”

Men fem år har gått och där andra marknader omfamnat nyheten – lyser PoE-belysning med sin frånvaro i Sverige.

En viktig bit i PoE-pusslet står elkonsulter och fastighetsägare för. Den förstnämnda när det kommer till projektering och den senare i beställning och förvaltning. Så vad är skälet till att efterfrågan på fastighetsnät som kan driva belysning inte finns ännu?

När Elinstallatören frågar runt bland elkonsulter säger en att det ligger på ”armaturföretagens bord”. Nästa säger att efterfrågan är obefintlig och det inte ligger på deras bord att driva frågan. Armaturföretagen å sin sida säger att de inte utvecklar något då kunderna inte begär det.

Ulf Muskos, konsult på Nordprojektering i Luleå, är rak och säger rätt ut att de ännu inte kan tekniken.

– När vi projekterar datanäten tar vi ingen höjd för att ta ut högre effekt än vad accesspunkter och dagens strömdragare kräver. Vi är kanske dåliga ambassadörer för PoE, men vi har inte satt oss in i vad det kan innebära, säger han.

Det ärliga svaret på varför belysning via PoE inte kommit än handlar tydligt om kompetensbrist. En initierad teknikkonsult som vill vara anonym skräder inte orden.

– De som projekterar datanät kan inte det här och de som projekterar elnät avfärdar svagström som skit. Jag säger att inte en enda elkonsult vill dra det här för de kan inte tekniken, säger hen.

Att det inte finns kunskap bland dem som ska projektera näten är beklämmande. Dessvärre menar teknikkonsulten att dagens utbildningar och certifieringen kring fastighetsnät är ”flummig”. Tyvärr kan detta leda till en kostsam återvändsgränd för fastighetsägare.

– När det installeras ett nytt fastighetsnät vet ju inte fastighetsägaren vad de ska ha. Många slutkunder förväntar ju sig att elkonsulterna ska kunna det här, vilket de inte kan. Därför skulle jag säga att många datanät inte projekteras för 90-100 W, utan det blir ett som då klarar 30 W. Det här är katastrof för ett datanät ska ju hålla i 20-25 år så då är man inte framtidssäkrad. Installationsföretag vi pratar med vill tona ned det här, men skulle kunder få reda på det här skulle det bli tokiga, säger hen.

Läs också:
”Det är bara en tidsfråga innan belysning drivs av PoE”

Men det kan komma att ändras. På Nordprojektering säger Ulf Muskos att Elinstallatörens samtal var ett uppvaknande.

– Det här måste jag sätta mig in i direkt. Dels kunskapsmässigt och hur man bygger upp det. Vi ska ju inte vara bakåtsträvare och jag har aldrig tänkt så långt att man skulle kunna köra belysning på datanätet i dag. Tekniken går så fort och det här var ett rejält uppvaknande, säger Ulf Muskos.