Logga in

Svenskt ljusföretag: ”Aldrig gjort något projekt med PoE”

Publicerad
2 okt 2023, 07:31

Ett nät av kablar i stället för två. Försäljningsargumentet fungerar i Europa men floppar i Sverige. Svenska belysningföretag känner till PoE – men ingen jobbar med det. Varför? frågade vi.

När Power over Ethernet, PoE, lanserades var frågeställningen att varför ha separata kablar för data och el när det går att drifta många enheter i samma nät? Idag, 20 år efter första standardiseringen, går det nu att leverera 100 W via PoE vilket gör det intressant för många applikationer – inte minst belysning.

Läs också:
Quiz: Vad kan du om PoE?

Läs också:
”Det är bara en tidsfråga innan belysning drivs av PoE”

Den här möjligheten har många företag i Europa fångat där allt fler väljer att driva sin belysning via datakabeln.

– Det intressanta är att du kan köra belysningen på datanätet vilket gör att du rent krasst slipper dra flera olika system. Det innebär att det blir kostnadsmässigt billigare än om du drar elkablar överallt, säger Fredrik Andreasson, delägare på Svagströmsmontage AB, till Elinstallatören. 

En annan positiv sida är att datanätet just kan leverera data – vilket då innebär att det enkelt går att koppla upp belysningen till samma fastighetssystem som exempelvis värme, larm och ventilation.

– Med PoE får du ju även möjligheten att sätta sensorer för en helt annan övervakning. Och ska man ändå sätta in ett övervakningssystem med styrning av värme, ventilation och annat – då är det ju inte svårt att även ta in belysning där också för att få ett så effektivt utnyttjande av fastigheten som möjligt, säger Fredrik Andreasson.

I dag strömförsörjs bland annat accesspunkter, larm, diverse sensorer och kameror via PoE, men när det kommer till belysning är intresset i Sverige lågt. Hur kan det komma sig?

Vid en rundringning framkommer det att de svenska belysningsföretagen, även om de känner till begreppet, knappt satt sig in i tekniken.

– Mig veterligen har vi aldrig gjort något projekt med PoE. Så man kan enkelt säga att vi inte jobbar så mycket med det, är svaret vi får från Magnus Carlsson, produktutvecklingsansvarig på Aura Light. 

Även på Flux är det väldigt lite som händer på PoE-området. Mia Bruér, marknadschef på företaget svarar i en kommentar till Elinstallatören att de inte kan tillföra något i ämnet och skriver:

”Vad jag vet, har vi inte fått någon kundförfrågan om det”.

Annells å sin sida säger att efterfrågan på PoE-armaturer hittills varit högst begränsad och att de inte driver det eftersom företaget inte projekterar belysning. Däremot uppger de att de har alternativ som kan anpassas till PoE-installation.

Men varför detta ointresse? Fredrik Andreasson spådde i fjol att det bara var ”en tidsfråga innan all belysning drivs via PoE”, men ännu så länge känns den spaningen avlägsen.

– Vi är absolut närmare i dag och vi kommer att gå åt det hållet. Men vad för tidsspann det kan handla om är svårt att sia om. Jag tror det finns ett visst motstånd mot PoE inom branschen då elinstallationerna kommer att bli mindre. Men samtidigt borde det inte vara någon skillnad för armaturföretagen, säger han.

När Fredrik Andreasson är ute hos kunder säger han att intresset ännu inte finns, men att det mer handlar om brist på information än att fastighetsägare inte ser fördelar i tekniken.

– Det jag hör när man är ute är att de först är frågande, men blir väldigt intresserade när de får reda på vad det är. Därför tror jag att det är mot PoE vi kommer gå, men då framförallt när det kommer till nyinstallationer.

Läs också:
Nytt kompetensbevis för fastighetsnät

Belysning via datanätet ligger alltså en bit framåt i tiden, men den som vill säkra sin fastighet bör fortfarande satsa på ett robust och framtidssäkrat nät.

– Det gäller att ha kvalitet nog i sitt nät så att det går att köra belysning på det. Så att när det väl är dags inte nätet behövs bytas ut. Utrustning som klarar det här är byggt med hänsyn till ventilering och värmeutveckling och det har andra switchar samt ändutrustning. Här blir det lite att du får vad du betalar för och nätet blir aldrig bättre än den sämsta komponenten, säger Fredrik Andreasson