Logga in

Därför kommer PoE ”aldrig” slå inom belysning

Publicerad
4 okt 2023, 06:30
| Uppdaterad
5 okt 2023

En dödförklarad teknik som trots uppdatering aldrig kommer att slå. Ljusdesignern Lasse Dahlborg trodde PoE-belysning var begravd för länge sedan – och ser inte att tekniken har en framtid.

För fem år sedan uppdaterades PoE-standarden och man kan nu köra upp till 100W på datanätet. En revolution menar vissa som anser att man därmed kan drifta belysning och då slippa dra starkström. Men trots det har tekniken inte slagit i Sverige. Lasse Dahlborg, senior light designer på Sweco, har en förklaring till varför.

Läs också:
Quiz: Vad kan du om PoE?

Läs också:
”Kunderna skulle bli tokiga om de fick reda på det här”

– Vi i konsultsvängen trodde att det här var dött. Jag var med när Aura Light höll på med det här för ett gäng år sedan, men det blev inget. Så helt ärligt trodde jag det var borta för länge sedan, säger han till Elinstallatören.

Lasse Dahlborg säger att när vi först kontaktade honom blev han nyfiken på PoE igen och började efterforska varför det börjat pratas om PoE-belysning igen.

– Det här är intressant och kunskapen om att det går att köra PoE-belysning är skrämmande låg i konsultbranschen. Jag är ju med i Svenska Belysningssällskapet och läser bland annat Ljuskultur frekvent och där har jag aldrig läst om PoE, ingen annan kollega som jobbar professionellt med belysning har en susning om det. Och det finns ett tydligt skäl.

För att komma till skälet måste man titta historiskt. Tekniken kommer från USA där den har haft ett väldigt specifikt användningsområde. Ljusexperten säger att man på andra sidan Atlanten använde PoE-belysning som en billig quickfix i industrifastigheter. Att man enkelt och kostnadseffektivt kunde dra ett nytt nät för att sedan hyra ut lokalerna. Men i de applikationerna handlar det inte om någon egentlig belysning – utan bara att det sattes in några armaturer som kan ge ljus.

– För oss som jobbar med ljus faller det på en gång, du kan inte göra någon fullständig installation med PoE-belysning. Hade det kommit med fler armaturer och möjligheter från början kanske det hade varit något – men nu kommer de aldrig komma ikapp. Krav vi har på belysning, med bländning, människan i fokus, lumen och så vidare. Ren PoE-belysning skulle aldrig bli godkänt på besiktning, säger Lasse Dahlborg.

Att det inte blev något av belysning via ethernetkabeln har att göra med att alternativen som kom i samma veva tog marknaden och när nu effekten kommit upp – finns inte utrymmet kvar.

– Jag tror, och det är en killgissning, men jag tror att tekniken har blivit överspelad av Dali och trådlös styrning. Det är så mycket man behöver göra i form av att utveckla olika varianter av armaturer och komponenter för att det ska gå att göra en korrekt installation. Det gör att jag ställer mig tveksam till att det blir något av det hela. Tekniken utvecklades för att det skulle vara så billigt och enkelt som möjligt – inte för de tuffa krav som finns på belysning, säger Lasse Dahlborg.

Experten gör liknelsen mellan Dali och PoE-belysning som den som uppstod mellan VHS och Betamax. VHS hade utbudet vilket helt trumfade Betamax kvalitativa uppsida. 

– Jag tycker PoE är fantastiskt, men jag tror inte att det klarar belysning. Som exempel, när jag projekterade Sweco-huset här i Marieberg hade jag några paneler som jag använde PoE för att styra samt även ge kraft. Men det går inte att göra ett komplett system med det.

Läs också:
Svenskt ljusföretag: ”Aldrig gjort något projekt med PoE”

Men hur gör Sweco när man projekterar fastighetsnät? En kritik som riktats mot konsulter är att man riskerar att bygga omoderna lösningar åt kunder om man inte tar höjd för 90-100W.

– Det jag skulle säga är att kraften inte är ett problem. Vi drar ju alltid el och då är det inga problem att lösa ett system där vi även drar med tråd för Dali, det går ju under starkströmsföreskrifterna så styrningen är med i samma kraftkabel. Det är enkelt att göra en Dali-anläggning som via gateway kommunicerar med övriga system. Då får du totalt integrerat, men specialiserat, belysningssystem. Så för att förtydliga jag har jag inget emot PoE-tekniken, men jag har svårt att se det implementerat i dagens belysning, säger Lasse Dahlborg.