Logga in

Därför behöver du känna till skillnaden mellan AM-dimring och PWM

Publicerad
20 feb 2023, 07:30
| Uppdaterad
21 feb 2023

Puls eller amplitud? När det kommer till dimring finns flera olika lösningar, men vad skiljer dem åt och när är det läge att satsa på den dyrare tekniken. Här reder vi ut varför du bör känna till skillnaden mellan PWM och AM.

Det var när elektrikern Anders Thuvesson stod i ett jobb och skulle få kundens egeninköpta armaturer att fungera med Hide-a-lite-drivdon som han hamnade i ett dilemma. Hide-a-lites tabeller för drivdonsspecifikationer hade vissa luckor och var inte helt självklara.

– Det var en kund som köpt spotar med tune-funktion och mer eller mindre sa att jag skulle fixa allt annat. Då vände jag mig till Hide-a-lite, för när jag först tittade på tabellen med drivdon fanns det inte så många att välja på som kunde passa, säger Anders Thuvesson till Elinstallatören.

Läs också:
”Fasdimring är inte optimalt för led”

Läs också:
Allt ljus på styrning och uppkoppling

Men hos kundtjänst fick han ingen större hjälp, utan endast svaret att ”de inte testat och inte visste om det fungerade”. Därför blev nästa anhalt i efterforskningen elektrikerkollegerna på Facebook-forumet Fluxio. Där kom diskussionen snabbt in på olika typer av dimmerdon.

”Dim2 Warm och DC-Tunable använder förhållandet mellan peak- och effektivvärde för att ställa om ljusstemp. Det fungerar inte, eller dåligt med rena PWM-reglerade drivdon. Därför kommer mer AM-dim och hybrid-dim på marknaden”, var ett svar.

Detta var okänd mark för Anders.

– Det här var nytt för mig och jag var tvungen att läsa in mig på de olika teknikerna. Jag har en känsla av att många elektriker vänder sig till sin säljare på en grossist – och ber dem att plocka ihop vad som behövs. Men jag ville inte stanna där. Jag är egen och vill gärna ha koll och försöker kontrollera vad det är för grejer, säger han.

Puls och amplitud

Men vad är då skillnaden mellan PWM och AM? PWM står för pulsbreddsmodulation och innebär att man bryter strömmen till ljuskällan och sedan sätter på den igen. Det här ger en dimringseffekt, men låg frekvens kan ge flimmer.

AM står för amplitudmodulering och är en lite dyrare teknik där istället strömstyrkan till dioden sänks för att få till dimringseffekten. Hybrid-dim använder AM som huvudlösning, men den sista biten ned mot noll kläms PWM in.

Fredrik Winqvist, belysningsexpert på Light Bureau.

Oavsett teknik innebär dimringen att ljusnivån sänks utan färgförändring och både AM och PWM kan styras med de flesta standardsystem för ljusreglering. Fredrik Winqvist, belysningsexpert på Light Bureau säger att även om resultatet kan vara lika – är det stor skillnad mellan de olika alternativen.

– AM-don justerar strömstyrkan, minskar risken för flimmer och jag skulle välja AM-dimring alla dagar i veckan. I vissa utrymmen kan det vara skitsamma, såsom en korridor, men om det är ett kontorsutrymme eller någonstans där folk arbetar förespråkar jag AM-don för en stabil ljusbild utan flimmer, säger han.

Flimmer är ett problem som påverkar komfort och arbetsmiljö och det kan ibland vara svårt att upptäcka. Att då vaccinera sig mot problemet genom att använda rätt teknik är därför en god försäkring, menar Fredrik Winqvist.

– Ofta ligger flimret på en frekvens som är så hög att den inte märks med blotta ögat. Men vi har sett att folk fått migrän efter några veckor och det är först när vi tagit reda på vad för don som installerats som man får fatt i problemet.

Läs också:
Atomvapen bakom mysljus

Enligt ljusexperten är det inte helt enkelt att hålla koll på vilka don som är installerade och kunskapen om vad som gäller brister.

– Jag har en känsla av att många har dålig koll och i många forum har jag sett information som kan vara hårresande fel. Det är en bransch där man är livrädd att göra bort sig och så tar man det som ”alltid har funkat”. Man vet helt enkelt inte och blandar ofta bortkorten. Ta exemplet att en linjär dimringkurva inte har någonting med AM eller PWM att göra. 

– Sen har vi slutkunden som vill byta ut sin armatur. Då har man kanske en dimmer som köptes för några år sedan som inte fungerar med den armaturen. Många kanske reagerar med ”vad är det här för jäkla skit-lampa” Men det är kanske inte armaturen utan dimmern man måste kolla på.

Men åter till Anders Thuvesson, som istället för att skylla på armaturen, sett till att informera sig om vad för alternativ det finns. Vad blev det för lösning på problemet?

– Det slutade med att det inte blev Hide-a-lite utan don från ett annat fabrikat, så får vi se om det fungerar. Om AM är det som alla ska ha framöver har jag ingen åsikt om, det är upp till tillverkarna, säger han.