Logga in

”Bra drag i PoE” – 4 tips mot brand

Publicerad
11 okt 2023, 17:35
| Uppdaterad
12 okt 2023

100 watt och 50 volt i en 100 meter lång patchkabel kan medföra utmaningar. Vad ska man tänka på om man vill strömförsörja via nätverket – och undvika elbrand?

När Elinstallatören skrev om PoE, power over ethernet, gav det en hel del diskussion. Inte minst om den höga effekten, upp till 100 watt. I en Facebook-kommentar lade läsaren Lars Westebergs upp en bild på en bränd patch-kabel och en kort kommentar: ”bra drag i PoE”.

Ethernetkabel som brunnit. Foto: Lars Westbergs

Läs också:
Därför kommer PoE ”aldrig” slå inom belysning

Läs också:
”Kunderna skulle bli tokiga om de fick reda på det här”

Men hur vanligt är det att datakablarna brinner? Och vad ska man tänka på för att inte hamna där?  Björn Pålsson, som var en av de som kommenterade bilden, säger att det kanske inte är jättevanligt – men att det händer.

Power over ethernet kräver rätt komponenter och verktyg

– Orsaken till brand är nog i de flesta fall att man har undermåliga komponenter. Cat5-kablar används trots att de är väldigt tunna. En annan sak som folk inte tänker på är att de klämmer på han-kontakter på solida kablar, men har en hane för mjukledare. Att välja fel innebär att det inte blir en bra kontakt, men det verkar som att man tar vad man har i bilen och klämmer på. Man bara hoppas på det bästa. Det samt att man kanske har en sliten tång och inte för in kabeln perfekt. 

Inte självklara regler

Man får använda både Cat5 och Cat6-kablar, men de har olika egenskaper. Och de olika klasserna håller dessutom olika kvalitet, inte minst handlar det om hur mycket koppar det är i kabeln. 

Dimensionera rätt

Det blir en del att räkna på när man dimensionerar för kraft i nätverkskablarna.

– Ta bara att man kan köra 100W på 50V, det blir ju en del kraft. Det kan ju även vara riktigt långa drag med upp emot 100 meter kabel, vilket inte gör saken bättre. Därför ska det installeras av en bra it-konsult med kunnigt folk. Är man en riktig elektriker råkar man inte ut för det här.

Läs också:
Svenskt ljusföretag: ”Aldrig gjort något projekt med PoE”

Överväg alternativen till belysning med PoE

Björn Pålsson säger att även om det händer att patchkablar sotar igen, tror han inte att det kommer bli en explosionsartad ökning i och med att effekten ökats och det talas om att driva belysning via PoE.

– Jag förstår inte riktigt behovet av PoE-kopplade armaturer, men det beror kanske på att jag är elektriker. Och frågan är hur många som kommer köra 100 W på sina nätverkskablar. Jag har aldrig stött på någon som gör det.  Det här med Poe känns bara som något som vill pressa sig in på marknaden ovanpå allt annat som redan fungerar och inte riskerar att brinna.