Logga in

Sju faktorer: Därför är PoE framtiden för belysning

Publicerad
13 nov 2023, 06:45

PoE-belysning har avfärdats av både elinstallatörer och konsulter – ett stort fel enligt Peter Gränsman på Rexel som menar att tekniken är en viktig pusselbit i den ”smarta fastigheten”.

Som teknik är PoE, power over ethernet, inget nytt påfund. Men något som är nytt är att den sedan ett par år tillbaka nu klarar högre effekt än tidigare vilket gör den intressant för belysning. 

Men trots det har tekniken ännu inte lyft i Sverige.

Läs också:
Därför kommer PoE ”aldrig” slå inom belysning

Läs också:
Missa inte fördelarna med PoE för att du inte kan något

Den allmänna inställningen är att tekniken är ointressant för belysning. Dock finns de förespråkare som menar tvärtom. Möjligheterna som PoE kommer med till belysningsområdet gör att de som bara skaffar sig lite kunskap – kan realisera stora vinster.

Men vilka är dessa?

PoE är ett ip-baserat system

– Först och främst tycker jag man måste ta ett steg tillbaka och se PoE som ett system som är så mycket större än belysning. Det är en öppen plattform som med API kan kommunicera med allt från ventilation till sensorer och accesspunkter – smidigt ihopkopplat i ett ip-baserat system. Och så kan man nu även ha belysning i detta och allt sammantaget blir det ett system som gör att vi kan realisera den smarta fastigheten, säger Peter Gränsman, teknisk försäljare och expert på digitala fastigheter på Rexel.

PoE-belysning klarar dagens krav

En kritik som kommit kring just belysningsdelen och PoE är att det saknas armaturer och att det i dagsläget inte går att göra fullständiga installationer som klarar av moderna ljuskrav. Det här vänder sig Peter Gränsman mot och säger att det visst finns ett bra utbud.

– Visst, det finns i dag kanske inte lika många armaturer som till 230, men det är ju bara några år sedan som tekniken uppdaterades för att klara 90W. Men mot mitten av 2024 kommer vi ha ett ännu större utbud av armaturer att ta ut i projekt.

PoE är ett givet val vid nyinstallation

Något som även lyfts fram som en nackdel för PoE är att många andra alternativ kan köra trådlösa kontakter och att när det ska dras fram 230V kan det dras femledare utan problem. 

– Jag skulle nog säga att man tänker fel om man inte tar med att köra belysning via PoE vid nyinstallation. Det finns ju flera fördelar att köra allt, även belysning i ett och samma ip-system. Här har du ett system som kan kommunicera samtidigt som det kan strömförsörja.

PoE-belysning är ett mer hållbart alternativ

Peter Gränsman säger att det största intresset kommer från fastighetsägarsidan och att en drivande bit i detta är hållbarhetsfördelarna.

– I dag försöker alla tänka mer hållbart och med PoE-belysning kan du få en energieffektivisering på minst 20 procent jämfört med traditionell 230V. Detta när du växlar AC till DC så får du en mer energieffektiv strömförsörjning. Dessutom blir CO2-avtrycket lägre med lättare kablage med mindre koppar.

Välj ett framtidssäkert fastighetsnät

På samma tema som hållbart lyfter Rexel-experten även fram att ett robust fastighetsnät är framtidssäkert. 

– Jag skulle säga att det är en stor brist på kunskap i branschen som gör att man ser ned på svagström och PoE. Jag ser att med PoE finns det stora möjligheter att optimera driften av fastigheten. Därför ser jag det bara som en tidsfråga innan vi kommer börja applicera det här vardagsmässigt. Men tekniken kräver ju att företagen och installatörerna utbildar sig lite mer eftersom det kommer med andra krav än tidigare.

Läs också:
Svenskt ljusföretag: ”Aldrig gjort något projekt med PoE”

Läs också:
”Kunderna skulle bli tokiga om de fick reda på det här”

Viktigt att tänka på kvalitetskomponenter

Att det finns stora kvalitetsskillnader mellan komponenter är inget nytt, men när effekten i ett fastighetsnät ökas upp till 90W kräver det eftertanke. 

– Här finns det mycket att ta hänsyn till och en otroligt viktig sak när man utbildar sig. För ett stort problem när det kommer till datanät är att man ibland föreskriver felaktiga länkklasser och kategorier. Det kan vara svårt för installatören, eller IT-avdelningen, att upptäcka. Dessutom finns det i vår bransch många mindre kvalitativa kablar och komponenter som du kan få billigt, men de kommer inte klara av de högre effektkraven, säger Peter Gränsman.