Logga in

”Det är kört att bunkra lysrör”

Publicerad
4 sep 2023, 06:10

I slutet av augusti började utfasningen av T5- och T8-lysrör. Det är försent att hamstra lysrör enligt vd:n på Belysningsbranschen Mikael Castanius som pratat med grossisterna om vad de har i lager.

Text

Från och med hösten 2023 kommer ett flertal vanligt förekommande lysrör att inte längre tillverkas inom EU eller få importeras från länder utanför Europa . Detta för att få bort kvicksilver som förekommer bland annat i lysrören av modell T5 och T8. Lysrören kommer fortfarande att få säljas och användas.

Läs också:
Sakerna du behöver tänka på när T5 förbjuds

Läs också:
”De flesta har nog glömt hur det var när T8 kom”

Huvudsakligen finns lysrören hos grossister. En lösning många såg när beslutet togs var att bunkra upp ett lager av lysrören som berörs i bestämmelserna. Men enligt Mikael Castanius, vd på Belysningsbranschen, är möjligheterna att kunna hamstra lysrör idag få. Detta på grund av att det inte skett en stor tillverkning av dessa lysrör.

 – Jag har pratat med alla de stora grossisterna, och det finns inga stora lager med lysrör, säger Mikael Castanius.

Det rör sig om strax under 20 miljoner armaturer som kommer behöva bytas ut inom en femårsperiod. Enligt Mikael Castanius tror många att grossisterna byggde upp stora lager lysrör när de fick kännedom om EU-bestämmelsen. Men grossisternas lager av lysrör räcker endast  i upp till cirka en månad framöver. 

– De stora lagren finns inte hos grossisterna. Du kan inte sitta still i båten och göra en plan om ett år. Då kommer det bli mörkt, säger Mikael Castanius.

Läs också:
Experten: Därför bländar led-plattorna

Ett alternativ till de gamla lysrören är led-lysrör. De kan fungera med den gamla armaturen. Dock kan det också förekomma svårigheter. Bland annat kan typen av styrning avgöra om led-lysrör funkar. Även ljusbilden kan komma att påverkas. 

– Det kan bli för lite ljus på en arbetsyta, säger Mikael Castanius.

Fakta: Lysrörsutfasningen

Tider för utfasning av lysrör:

  • Cirkellysrör T5 och T8: 24 februari 2023
  • Lysrör T5: 24 augusti 2023
  • Lysrör T8: 28 augusti 2023