Logga in

Han undrade om han fick sätta upp solpanelerna själv

Publicerad
11 okt 2023, 17:34
| Uppdaterad
14 dec 2023

”Vad är solcellsmontage för ett arbete egentligen?” Helt nyligen läste jag en lång diskussion i en solcellsgrupp där trådskaparen undrade om han fick sätta upp solpanelerna själv. Fredrik Karlsson skriver i en krönika om ett förvirrat samtal.

Solcellsbranschen är fortfarande ung och växer snabbt. Det märks på tekniken, hur regler efterlevs, hur kompetensnivån i branschen ser ut och på företagens lönsamhet.

Men branschen börjar hitta sina konturer. När jag intervjuar Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Cecilia Axelsson säger hon att det blir bättre och bättre. I sin roll jobbar hon intensivt med stöd och hjälp just till solcellsföretag.

Läs också:
Cecilia Axelsson värvas som elsäkerhetsexpert till Installatörsföretagen

Läs också intervju med Cecilia Axelsson
”Den som ringer före 10 kan få support från skogen”

Installatörsföretagen vill få in de rena solcellsföretagen som medlemmar. Det är en bransch som behöver ordning och reda. Det har skett många felaktigheter med beräkningar, dokumentation, fallskydd och elkopplingar.

Det råder fortfarande missuppfattningar kring vad solcellsmontage är för typ av arbete och vem som får utföra det. Senast i går kväll läste jag en lång diskussion i en solcellsgrupp där trådskaparen undrade om han fick sätta upp solpanelerna själv.

Javisst, be bara en elektriker koppla in anläggningen, skrev flera kommentatorer.

Men nej. De har fel. Hela installationen är ett elinstallationsarbete och måste hanteras därefter.

Läs också:
”Det kommer att finnas gott om jobb med solceller”

Att som elinstallatör kliva in med egenkontrollprogram och heder och bara koppla in anläggningen är inte heller någon bra idé. Det är att riskera mycket för en liten affär.

Några röster i Facebooktråden framförde det riktiga, att det var ett elinstallationsarbete, men de blev upprepat motsagda av andra som tyckte det var ologiskt. Det säger också något om samtiden, att tyckande blir lika mycket värt som vetande.

Installatörsföretagen brukar vara helt fokuserade på att ge råd till medlemsföretagen men kommer att gå ut med riktade råd till allmänheten kring solcellsinstallationer, och det verkar behövas.

Om kunderna ställer krav kommer uppdragen att gå till de seriösa företagen, som skärper sig ännu mer för att nå fortsatt tillväxt och lönsamhet.