Logga in

”Det kommer att finnas gott om jobb med solceller”

Publicerad
28 okt 2019, 09:58

Elinstallatörerna kom sent in på marknaden där det råder en överetablering. Men elinstallationer måste utföras. Så med rätt fokus finns affärer att göra för företagen, anser Johan ”Dr Solcell” Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.

Du är expert och företräder branschen — men hur har du lyckats med dina egna solceller?

– Det har blivit en väldigt bra affär. Vi behövde ändå byta tak på uthuset och då blev merkostnaden för ett med integrerade solceller 22 000 kronor. Det kommer att ge ungefär 2 500 kilowattimmar första året och vara återbetalat på sex–sju år.

Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”

Tog du in en elinstallatör för att göra jobbet?

– Jag köpte taket inklusive installation från tillverkaren som i sin tur anlitade takläggare och en behörig elektriker för att koppla in.

Många elinstallatörer får frågan om att koppla ihop anläggningen på slutet — vad säger reglerna om det?

– En behörig elektriker ska ta ansvar även för kabeldragningen mellan modulerna, inte bara till växelriktare och mot nätet. Men elinstallatören behöver inte själv göra det utan kan ha ett kontrollprogram för det.

”En bekräftelse när Tesla kom ett par veckor efter vår lansering”Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak

– Nu har priserna gått ner så mycket att det har blivit intressant med solceller även hos oss. Bara under 2018 ökade marknaden med 87 procent.

Många länder ligger långt före Sverige i installerad solenergi. Varför är det så?

– Vi har inte haft samma behov. Vi har nästan inga koldioxidutsläpp från vår elproduktion, bara en procent är fossilt. Sverige behövde därför inte införa stödsystem för att ställa om sin elproduktion. Men nu har priserna gått ner så mycket att det har blivit intressant med solceller även hos oss. Bara under 2018 ökade marknaden med 87 procent.

Sugen på att ge dig in i solcellsbranschen? Vi har rapporten som ger dig chans till lysande affärer

Hur ser framtiden ut?

– Solenergin står fortfarande bara för 0,3 procent av vår totala elproduktion så marknaden kommer att fortsätta växa, om än inte lika snabbt. Det har också betydelse hur stort
det statliga investeringsstödet är. Om tre–fyra år tror jag solenergin klarar sig utan stöd och kan då kanske stå för en procent av energimixen. En studie från Uppsala Universitet har också visat att upp till fem procent solel i mixen skulle vara positivt för kraftbalansen i Sverige, och med batterier kan det vara upp till 10 procent. På global nivå ser vi samtidigt en prisnedgång då en teknikutveckling gjort det billigare att producera alla hårdvaror i en solcellsanläggning. 

–  Under 2018 kände jag till 282 företag som sålde och/eller installerade solceller.

Läs intervjun med Anna Svensson, en pionjär inom integrerade solceller: ”En bekräftelse när Tesla kom ett par veckor efter vår lansering”

Hur ser du på framtiden för batterilager?

– Batterikapaciteten som installerades i samband med solceller nästan dubblerades från 2017 till 2018 men det är fortfarande från väldigt låga nivåer. I framtiden kommer de mer och mer. 

Hur har elinstallatörerna tagit sig in på solcellsmarknaden tycker du?

– Lite försent. Under 2018 kände jag till 282 företag som sålde och/eller installerade solceller. Det är många så jag tror att vi kommer att få se en konsolidering. Men det kommer att finnas många jobb och chans till samarbeten, till exempel med stora bolag som inte kommer att ha egna elektriker.

Har du koll på skorstenseffekten?

Du har doktorerat inom solcellsteknik och sedan jobbat med marknadsfrågor, regler och branschämnen. Vad gör du om tio år? 

– Jag är nog kvar i branschen på ett eller annat sätt, det här är den mest spännande delen av energibranschen. Jag kanske jobbar mer internationellt, kanske driver eget företag inom branschen.

FAKTA

Johan Lindahl

Ålder: 35.

Familj: Fästmö och dotter.

Bor: Villa i Knivsta ­utanför Uppsala.

Utbildning: Civil­ingenjör i teknisk fysik och materialvetenskap samt doktor i fasta tillståndets elektronik.

Vad är det första du gör på morgonen?
— Stoppar nappen i munnen på min dotter som har väckt mig.

Ditt senaste hemmafix?
— Skrapa och måla ett uthus.

Vad ligger på nattduksbordet?
— Ett litet liv av Hanya Yanagihara.

Dold talang?
— Har ett junior-VM-guld i orientering.

Hur sportar du helst? 
— Löpträning.