Logga in

Svea Solars vd om hotet från Elsäkerhetsverket

Publicerad
16 jan 2024, 06:28
| Uppdaterad
14 jan 2024

När Erik Martinson startade Svea Solar för tio år sedan var de två anställda – i dag är det 1200. Vi frågade honom om rekordtillväxten, förebilderna och hotet från Elsäkerhetsverket om att stoppa företagets installationer för att de ansågs vara farliga.

Svea Solar omsätter tre miljarder – men hur började det?

– Det är på dagen tio år sedan som Björn Lind och jag startade företaget när vi pluggade industriell ekonomi i Linköping. Jag hade ett stort miljöintresse och hade sökt jobb på Tesla men fått nej. Vi försökte få skriva examensarbete hos någon av de stora solcellsaktörerna men fick bara nej. Då tänkte vi att vi får göra det själva och satte ihop ett helhetskoncept så att det skulle bli enkelt för kunderna.

Hur är det nu? Börjar marknaden mättas?

– Nej, bara i Sverige är potentialen för solceller ungefär 25 procent av energimixen mot dagens en till två procent. Solceller kommer att bli viktigt för att få bort koldioxidutsläppen, i kombination med elbilsladdning och batterier.

Läs också om minskat intresse för solceller
Marknaden för solceller viker – batterier blir elfirmornas nya guld

När ska företaget leverera vinst?

– Vi är redan lönsamma i Sverige men det har kostat att växa på nya marknader som i Tyskland där det finns en stor marknad. För nästa år har vi en budget med plusresultat.

Hur är du som ledare?

– Jag hoppas att jag är inspirerande i arbetet mot att få bort koldioxidutsläppen.

Vad har du för förebilder?

– Elon Musk är inspirerande och Steve Jobs som hade kunden i fokus, hur kan man göra det så enkelt som möjligt för kunden. Vi har gjort det enkelt för kunden att gå över till förnybart.

Apropå Elon Musk som inte vill skriva kollektivavtal. Ni tecknade avtal med Svenska Elektrikerförbundet?

– Ja, allt med Elon Musk är inte bra. Jag tror man måste utveckla verksamheten i samarbete med facket.

Men ni skrev först ett avtal med fackförbundet Tingvalla Bro, sedan ett eget avtal med Elektrikerförbundet. Varför denna egna speciallösning?

– Det fanns ingen genomtänkt strategi som gjorde att det blev så från början men det fanns 300 solcellsföretag och max en handfull hade kollektivavtal. Det var också oklart inom LO, om Byggnads eller Elektrikerna skulle teckna avtal.

Elsäkerhetsverket hotade att stoppa er från att montera solceller på grund av felaktiga och farliga installationer. Vad var det som hände?

– Vi har vuxit snabbt och det här året har vi haft elsäkerhet i fokus. Vi har jobbat metodiskt med vårt egenkontrollprogram och med våra rutiner, för att verkligen nå ut hela vägen så att våra rutiner följs.

Läs också:
Svea Solar: Från hot om förbud till solcellsskola

Vad gör du om tio år?

– Då har vi vuxit kraftigt och är ett av de ledande bolagen i Europa. Solenergin kommer att vara extremt viktig och stå för en betydligt större andel av energin än i dag. Jag hoppas att vi varit en viktig spelare i den utvecklingen.

Är du fortfarande vd då?

– Om jag har förtroende och klarar att fortsätta utvecklas med bolaget. Det är en annan sak att vara vd i dag med 1 200 anställda jämfört med när vi var två och det kommer att krävas något annat när vi blir ännu större. Jag behöver ha självkritik, en vilja att utvecklas och fråga mig vad jag kan ändra hos mig för att vi ska bli bättre som bolag. Jag tycker att det här är kul och har en vilja att jobba ännu hårdare för att bli bättre.

Läs en annan intervju med en solcellsexpert
”Den som ringer före 10 kan få support från skogen”

Är bra på siffror

Ålder: 35.

Familj: Fru.

Bor: Villa i Danderyd.

Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi från Linköpings universitet.

Karriär: Har i princip bara haft det här jobbet.

Aktuell: Grundare, delägare och vd för snabbväxande Svea Solar. 

Vad är det första du gör på morgonen?

– Dricker en kopp O’boy och kollar något snabbt nyhetsklipp.

Ditt senaste hemmafix?

 – Satte in en bastu i villan.

Vad läser du just nu?

– Elon Musks självbiografi.

Hur sportar du helst?

– Förr mycket fotboll och bandy, nu blir det mest tennis och alpin skidåkning.

Dold talang?

– Jag är hyggligt bra på siffror och gick matematikgymnasium.