Logga in

Min kompis vill bygga solcellsanläggningen själv – ska jag avråda?

Publicerad
1 feb 2023, 05:30

Egenbyggd solcellsanläggning men som installeras av elektriker. Kan man vara trygg med den lösningen? Besiktningsmannen Richard Nyberg svarar.

Läs också:
Hemmapularens miss gav elektriker strömgenomgång

Läs också:
Tre hemmapulare talar ut

Fråga: Min kompis tänker bygga en solcellsanläggning på egen hand och säger att det är helt säkert om en elektriker gör installationen. Vad säger du om det?

Svar: Det är inget jag skulle rekommendera. Så fort man kopplar ihop paneler klassas det som elektriskt arbete. Dessutom är det straffbart att utföra elinstallationsarbete om man inte har auktorisation eller omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram och sen missar man grön-teknikdelen med rätt till avdrag med 20 procent av kostnaden. Om du själv köper in material från någon annan än det företag som utför installationen av grön teknik kan skattereduktion bara medges för installationsarbetet. Det är också sällan en elektriker vill koppla in något som någon annan satt upp, bland annat ur elsäkerhetssynpunkt och med tanke på garantier.

Läs också:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras