Logga in

Elsäkerhetsverket granskar egenkontrollprogram

Publicerad
20 dec 2023, 08:52

200 registrerade elinstallationsföretag har uppmanats att skicka in sina egenkontrollprogram. Men många företag vet, efter sex år med programmen, fortfarande inte vad de är bra för.

Experten:
Fem tips för att lyckas med egenkontrollprogrammet

Läs också:
Varför är egenkontrollprogrammen så bedrövliga Mats Jonsson?

Alla företag eller organisationer som yrkesmässigt utför elinstallationsarbete måste ha ett egenkontrollprogram. Lagkravet infördes redan 1 juli 2017, men Elsäkerhetsverkets erfarenhet från tidigare tillsyn är att många installationsföretag inte lever upp till det. 

I det slumpmässiga urvalet ingår både små och stora elinstallationsföretag spridda över landet, bekräftar Gunilla Rosén Blomqvist, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Hur många egenkontrollprogram har ni fått in hittills?

– Merparten. Något enstaka har inte kommit in, säger hon.

Egenkontroll innebär att varje företag ska ta fram individuella rutiner och åtgärder för att säkra att arbetet utförs korrekt av personal med rätt kompetens.

Ett skäl till att lagkravet ofta inte uppfylls är att många elinstallationsföretag inte vet hur egenkontrollprogrammen ska se ut och vad det har för funktion.Till exempel att ska de ska implementeras hos alla medarbetare i företaget, även inhyrd personal, lärlingar, praktikanter och PRAO-Elever. Därför kommer Elsäkerhetsverket erbjuda digitala utbildningar efter årsskiftet.

Läs också:
Dålig koll på egenkontroll: Fem vanliga tabbar

Resultatet av granskningen väntas vara klart efter årsskiftet.