Logga in

Cecilia Axelsson värvas som elsäkerhetsexpert till Installatörsföretagen

Publicerad
18 feb 2021, 10:20

Grattis! Cecilia Axelsson, som svarar i Elinstallatörens frågespalt, får ett nytt expertjobb. 

Elsäkerhetsexperten Cecilia Axelsson svarar på läsarfrågor i Elinstallatörens populära frågespalt. Från och med den 1 mars börjar hon på Installatörsföretagen, IN, som även äger Elinstallatören.

Vad är det som lockar dig?
— Jag drivs av utmaningar och har alltid sökt personlig utveckling. I fjol gjorde jag visserligen 52 utbildningar i mitt företag Potentiale i Wermland AB , och omsättningen blev den bästa någonsin. Men på utvecklingsfronten stod jag still. Så när IN:s platsannons dök upp i mitt flöde på LinkedIn så kände jag: Wow, det vore roligt! säger Cecilia Axelsson.

Årets mest populära Cecilia-fråga: Är det ok att spackla in kabeln?


Vad ska du göra på Installatörsföretagen?
— Jag ska utveckla både bredd- och spetsfrågor inom installationsteknik och elsäkerhet. Man kan säga att jag blir side-kick till Fredrik Byström Sjödin, som är Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert. Vi har olika sätt, bakgrund och infallsvinklar, precis som IN:s medlemsföretag. Det gör oss till en jättebra kombo.

”Frågorna från läsarna gör att jag lär mig otroligt mycket och får större förståelse för branschen. Jag får väldigt många mejl, och hinner tyvärr inte svara på allt, för det kan bli 15–20 frågor i veckan ibland.”

Kommer du att hålla kurser även framöver?
— Absolut. Jag fortsätter att hålla utbildningar via INSU, som ju ägs av IN. Jag tror det är en förutsättning för en sån här tjänst. Och den bästa läraren är den som själv lär sig.

Hur blir det med Elinstallatörens frågespalt?
— Den vill jag också fortsätta med. Behovet verkar vara stort, och frågorna gör att jag lär mig otroligt mycket och får större förståelse för branschen. Jag får väldigt många mejl, och hinner tyvärr inte svara på allt, för det kan bli 15–20 frågor i veckan ibland, säger Cecilia Axelsson.

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen, ser Cecilia Axelsson som en drömrekrytering.

— Att vi skulle få någon av den kalibern hade jag inte kunnat drömma om. Hon är verkligen en fullfjädrad teknisk expert och kan regelverket utan och innan. Hon är dessutom väldigt ambitiös, kan det här med sociala medier och att framträda, säger han.

Fredrik Byström Sjödin har varit ensam elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen de senaste fem åren. Men på den gamla EIO-tiden, innan Installatörsföretagen bildades 2016, brukade två tekniska experter dela på elsäkerhetsarbetet.

— Elsäkerhetsfältet är väldigt brett och när vi blir två personer igen kan vi erbjuda medlemmarna ännu bättre tjänster, säger Fredrik Byström Sjödin.

FAKTA

Cecilia Axelsson

Utbildad civilingenjör inom elkraft och har varit intresserad av elsäkerhet sedan sin första praktik på det lokala elverket. Hon kommer senast från sitt eget företag Potentiale i Wermland AB. Dessförinnan arbetade hon på teknikkonsultbolagen Projektengagemang och ÅF.