Logga in

”Många tror att bara JFB ger skydd mot elchock”

Publicerad
7 sep 2023, 09:32

Kunskaperna om skydd mot elchock är för dåliga och det leder till att jordfelsbrytare ofta installeras i onödan. Ett exempel på det är spisuttag, som ofta får JFB installerad, trots att det inte är ett krav. 

Jordfelsbrytare installeras ofta i onödan för att kunskaperna om skydd mot elchock är för dåliga. I Sverige, som har direktjordat elnät, behövs normalt jordfelsbrytare bara som tilläggsskydd för vissa typer av installationer, främst för uttag för allmänt bruk.

Läs också:
Nollan till höger på JFB – är det okej?

Läs också:
Sant och falskt om jordfelsbrytare och likström

Överströmsskydd som smältsäkringar, dvärgbrytare och effektbrytare skyddar anläggningen mot överström men är i det flesta fall också samtidigt en del av skyddet mot elchock. 

 Men det känner inte alla till – att överströmsskydd också är en del av personskyddet. Därför installeras ofta JFB i onödan, menar Mats Jonsson, elsäkerhetsingenjör och konsult.

Läs också:
Kan vi byta kablar, strömställare och uttag – men skippa JFB?

– Många tror att det bara är JFB som ger skydd mot elchock och installerar dem även när de inte är ett krav, vilket gör anläggningen onödigt dyr. Det blir som hängslen och livrem. Om det ändå ska installeras JFB utöver grundkraven så är det upp till beställaren att avgöra behovet. Som exempel kan nämnas att många installerar JFB som skydd av spisuttag utan att det är ett krav. Förutom själva installationskostnaden kan det även medföra ökade drift- och underhållskostnader, säger Mats Jonsson.