Logga in

Därför vi ska ta el på allvar och inte använda ord som vilseleder

Publicerad
17 jun 2024, 05:30
| Uppdaterad
14 jun 2024

Julen 2013. ”TV-doktorn” Mikael Sandström förklarar att ”hushållsel” är ofarligt. Det svider extra för elektriker vars skador i många år bagatelliserats och negligerats. Nu har ordet som leder tanken fel äntligen fasats ut. 

När vi på Elinstallatören djupdök i ämnet elolyckor, 2018, kollade vi med den kände tv-doktorn Mikael Sandström. Och jodå, fem år senare stod han fast vid att hushållsel inte var något att söka vård för, inte om man mår bra tio minuter efter olyckan.

Läs artikeln ur arkivet:
TV4-läkaren står vid sitt ord: ”Åk inte in”

Men vårdens riktlinjer angav att strömgenomgång med lågspänning genom bålen är skäl att omedelbart uppsöka sjukvård. Överläkaren Martin Tondel, expert på elolyckor, intervjuades och sa att det inte finns några banala elolyckor och att tidig behandling är viktigt för att undvika framtida men.

Flertalet elektriker har under åren vittnat om att de inte tagits på allvar i vården. Deras problem har bagatelliserats och negligerats.

Jag är varken läkare eller elektriker och har svårt att förstå hur allt hänger ihop, vad som händer i kroppen och vad som är farligt eller inte. Men en sak förstår jag, det är ordens makt, för ord är vad jag jobbar med.

Hushållsel är varken medicinska eller elektriska, det är ett vardagsspråk som blir oprecist och leder tankarna till att det skulle vara ofarligt.

I en serie nya artiklar beskriver vi att ordet inte längre finns med på internetmedicin.se som ett slags uppslagsverk. Vi beskriver också vad som händer i kroppen. Det är fortfarande inte enkelt men det är ändå så att till och med en journalist blivit lite klokare.

Läs också:
Det händer i kroppen vid elolyckor

Jag gläds också åt att elkunniga som Mats Jonsson varit engagerade i arbetet med att uppdatera riktlinjerna. El och både svårt och farligt och det är därför vi ska ta el på allvar och inte använda ord som vilseleder.