Logga in

”Användarvänligheten är mycket bättre nu”

Publicerad
25 maj 2023, 10:32

För några år sedan lämnade exoskeletten forskningslabben och började säljas av innovationsbolag. Nu är de tillgängliga på öppna marknaden och går även att hyra. En annan stor skillnad är att priset gått ner till ungefär hälften.

– Användarvänligheten är mycket bättre nu. Exoskelettet är lätt och flexibelt, ungefär som en klättersele, och jag kan röra mig bra i den. Rörligheten gör att säkerheten ökar under arbetet, säger Paulo Bergstrand, grundare av företaget MM Norden som vidareutvecklat exoskeletten.

“Intresset har varit stort från bland annat Elektrikerförbundet, men det tar tid att få arbetsgivare att investera. Marknaden är fortfarande i startskedet.”

Paulo Bergstrand, MM Norden

Prisad innovation:
”Ofta har jag armarna ovanför huvudet, något som i vanliga fall är skitjobbigt”

Läs också:
Exoskelettet avlastar dina trötta axlar

För ett par år sedan fick han uppdraget att ta fram ett exoskelett för byggindustrin, av företaget Renta som hyr ut maskiner och utrustning. Viktiga egenskaper för den nya selen, kallad MMexo, är att den ska tåla oöm behandling, smuts och vatten. Därför har tester gjorts i tuff miljö.

Till skillnad från andra, liknande exoskelett är det här uppbyggt av stålfjädrar och cylindrar av aluminium (i stället för gummiband), och remmarna i selen är skyddade av slitstarkt tyg.

– Alla detaljer är också löstagbara, så att de enkelt kan rengöras och bytas vid behov. En annan fördel är att priset har gått ner från mellan 30 och 50 000 kronor till 18 700 kronor, säger Paulo Bergstrand.

Han menar att många gillar produkten som avlastar kroppen från midjan och uppåt, exempelvis vid arbete med armarna ovanför huvudet. Det förhindrar förslitningsskador i axlar och armar. Dessutom förebyggs den dagliga tröttheten i kroppen som uppstår vid statiskt arbete, som montering av skåp eller belysning.

Mer på gång:
Textila muskler ska bli framtidens arbetskläder

– Intresset har varit stort från bland annat Elektrikerförbundet, men det tar tid att få arbetsgivare att investera. Marknaden är fortfarande i startskedet, säger Paulo Bergstrand som ändå tycker det ser lovande ut hos återförsäljarna.

I Sverige säljs exoskelettet MMexo av Ahlsell och i Danmark, Belgien och Frankrike marknadsförs produkten av Stroxx.