Logga in

Exoskelettet avlastar dina trötta axlar

Publicerad
16 sep 2020, 08:12
| Uppdaterad
7 apr 2021

Tar axlarna stryk när du jobbar med armarna över huvudet? Då kanske ett mjukt exoskelett låter lockande. Elinstallatören hängde med när montörer på El & Ljusdesign testade.

Den ser ut som en nätt ryggsäck med armbågsskydd. Men när montören Melker Skog spänner på sig det mjuka exoskelettet får han plötsligt extrakrafter. 

– O shit! utbrister när han testar att lyfta en arm.

Mer grejer som hjälper elektriker: Va!? En eldriven skruvmejsel!

Kabelstege klickas: ”Upp till 80 procent tidsbesparing jämfört med skruvmontage”

Exoskelettet heter Ironarm och har utvecklats av Bioservo Technologies i Kista. När användaren börjar höja en arm reagerar sensorer i ”armbågsskydden”. Ett elektriskt ställdon i ”ryggsäcken” drar då i en tunn lina, som löper över axeln och överarmen och är fäst i armbågsskyddet. 

Martin Ascard.– Effekten blir ungefär densamma som när kroppens muskler drar ihop sig över skelettet. Man får hjälp att lyfta armen och att hålla den uppe, och då avlastas axeln, säger Martin Ascard, som är ingenjör på Bioservo Technologies.

Melker Skog, som jobbar på El & Ljusdesign, testar Ironarm i en bilhall som byggs utanför Knivsta i Uppland. Han provar först olika styrkor med hjälp av en fjärrkontroll. Kraften ska vara tillräckligt stor för att ge ordentlig avlastning, men inte så stor att han måste pressa för att sänka armarna igen. Maxläget blir för kraftigt.

När montören Melker Skog höjer sin arm reagerar sensorer i ­”armbågsskydden”. Foto: Charlotta von Schultz

 

Exoskelettet ser ut som en nätt ryggsäck med armbågsskydd. Foto: Charlotta von Schultz
– Oj, det här är overkill. Armarna åker upp så att det nästan blir en robotkänsla, säger han med händerna i vädret. 

Runt halva maxkraften känns lagom. Melker åker upp i skyliften för att montera en takarmatur, och när han kommer ner igen låter han nöjd. Hjälpmedlet gav god avlastning och var inte i vägen.  Dags för nästa testpilot Stelios Kouris att spänna på sig Ironarm. Även han blir förvånad över hur avslappnat han kan jobba med skruvdragare över huvudet. Kollegan Joakim Ljungmark, som också är på plats, har testat hjälpmedlet vid ett tidigare tillfälle. 

– Det funkade förvånansvärt bra, och jag tror att den kan göra nytta när man till exempel bilar eller borrar fästen för armaturer. Såna jobb tar annars på axlarna, säger han.

Exoskeletthandske.Bioservo Technologies grundades 2006 av forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan och läkare på Karolinska sjukhuset. Företaget satsade först på kraftförstärkande handskar för personer som har svag greppstyrka i händerna av medicinska skäl, kanske efter att ha drabbats av en stroke.

För två år sedan lanserades den första produkten för professionella användare, den kraftförstärkande handsken Ironhand. Liksom Ironarm har handsken en liten ryggplatta med batterier och ställdon, medan sensorer i handskens fingrar känner av när användaren greppar något. Då hjälper linor till att dra ihop fingrarna.

  

 

Petter Bäckgren.

– Handsken är i första hand avsedd för att förhindra förslitningsskador hos personer som har monotona jobb som kräver stor greppstyrka inom exempelvis industri, bygg och logistik. Elektriker har mer varierade arbetsuppgifter, men handsken skulle kunna funka jättebra för elektriker som har råkat ut för en skada i handen, säger Petter Bäckgren, som är vd på Bioservo.

Ironarm utvecklas i samarbete med flygplanstillverkaren Airbus och den franska byggjätten Eiffage, som också testar hjälpmedlet. Än så länge är det en prototyp som endast finns i tre exemplar

När kan Ironarm finnas på marknaden?

– Tidigast om två–tre år. Nu tittar vi på finansieringslösningar, säger Petter Bäckgren, som är vd på Bioservo.

 Vad kommer den att kosta?

Mikael Wester.– Handsken Ironhand kostar ungefär 65 000 kronor, och Ironarm blir i samma prisklass. Jämfört med kostnaderna för sjukskrivning och rehabilitering efter en förslitningsskada är det inte dyrt, säger Mikael Wester, som är marknadschef på Bioservo.

 

FAKTA

Ironarm

Typ av produkt: Mjukt, aktivt exoskelett för axeln.
Patenterad teknik: SEM, Soft Extra Muscle. 
Vikt: 2,9 kg.
Batterier: Litiumjon.
Drifttid: 6 timmar.
Kraft från ställdonen: Mer än 100 N.
Lyftkraft: 50–100 procent av armens egen vikt.