Logga in

Solcellsmontage: ”Klicksystemet sparar tid”

Publicerad
4 mar 2024, 07:28

Montörernas tid på taket kostar pengar. Det är ett skäl till att Esdec tagit marknadsandel med sitt montagesystem. Men Erik Lundahl Sales Manager, allt kan väl inte klickas fast?

– Det finns bara två skruvmoment i installationen, men de skruvarna är inget som montören själv måste ha med sig, de sitter förmonterade.  

Erik Lundahl är Sales Manager på Esdec Norden. Företaget grundades 2004 i Nederländerna och har tagit en stor andel av den svenska marknaden i Syd- och Västsverige.

– Det unika med vårt system är att skenan klickas på själva infästningskroken i taket.

Läs också:
“Upp till 80 procent tidsbesparing jämfört med skruvmontage”

Läs också:
Elektrikern: ”Vi har slutat med vägguttag”

Det går en skiljelinje mellan de som skruvar fast infästning i läkten och de som inte gör det. Esdecs montagesystem bygger på en S-krok som inte skruvas fast i taket. 

– Vår syn är att vi inte vill att det görs hål i tätskiktet. 

Men helt skruvfritt är alltså inte montagesystemet. Klämmorna som håller fast panelen klickas visserligen fast men själva solpanelen dras sedan åt med skruv.

Hur fungerar skruvfritt montage i norra Sverige där snö och vind är en viktig faktor?

– Vi har tagit en stor marknadsandel i framförallt södra och västra Sverige. Men vi har inte marknadsfört vår produkt där den inte är lämplig. Vi bor i ett avlångt land med olika förutsättningar vad gäller snö- och vindlaster. 

Läs också:
Därför lönar sig solceller i norr trots snö och vind

Läs också:
Solceller i norr: ”Skenor av galvat stål i stället för aluminium”

Ett annat försäljningsargument är att montaget går att höjdjustera. Märker man att vissa paneler sitter högre och andra lägre går det att justera höjden i efterhand. 

– Det uppskattas av montörer eftersom många tak inte är helt plana.

Men det viktigaste som Erik Lundahl trycker på är enkelheten, att montaget ska gå snabbt och vara enkelt för montören. 

– Många system bygger på att skenan skruvas fast. Varje arbetsmoment bidrar till att det blir svårare att få flyt i installationen.  Vår installation bygger på fyra komponenter.