Logga in

Därför fick elektrikern Svante inga pengar i Draknästet

Publicerad
30 sep 2022, 09:29

”En oerhört enkel men genial produkt” sa en drake om Svante Olssons Dutts.  “Du är nåt väldigt bra på spåret” löd omdömet från en annan. Så varför ingen investering?

– Under mina tre år som elektriker har jag slängt tusentals meter flexrör. Helt i onödan. Mitt namn är Svante och jag är grundare av Elektroskutt.

Så inleder Svante Olsson från Trollhättan sin pitch i säsongens fjärde avsnitt av SVT1:s Draknästet som sändes torsdag 29 september. Han förklarar hur ett flexrör som hänger ut ur en fasad i normala fall skärs av och hamnar i en hög med spill. Sedan demonstrerar han hur problemet enkelt kan lösas genom att sätta hans innovation Dutts i änden på röret innan det träs tillbaka i hålet. På så vis har elektrikern försäkrat sig om att slangen inte åker tillbaka in i väggen.

Han visar även hur Elektroskutts andra produkt Klicks gör att elektrikern sparar tid jämfört med att klamra rör en och en.

Läs mer om Dutts:
”Jag gillar när det blir snyggt”

Läs mer om Klicks:
”Rakt och snyggt ska det vara”

Svante Olsson avslutar pitchen med att be drakarna om 1 miljon kronor för fem procent av Elektroskutt, vilket skulle ge bolaget en värdering på 20 miljoner kronor.

– Med rätt kapital in i bolaget kommer vi 2025 ha upp till tio nya produkter, ha expanderat ut i Norden och ha en omsättning på minst 10 miljoner kronor, sammanfattar han.

De fem drakarna, som har fått varsin låda med Elektroskutts produkter, vrider och vänder på prylarna. Svante Olsson får en rad frågor som han rappt svarar på.

Har du kommit i gång med försäljning?

– Jag har avtal med de fem största elgrossisterna i Sverige och har sålt cirka 750 000 stycken Dutts.

Hur stor är omsättningen?

– 2021 omsatte bolaget 960 000 kronor med en vinstmarginal på 75 procent.

Har du nån känsla för marknadens storlek?

– Det byggs runt 10 000 småbostäder och 40 000 flerbostadshus i Sverige varje år. Om alla använder produkterna skulle omsättning bli 200 miljoner kronor. Om vi tar 5 procent av marknaden ger det en omsättning på 10 miljoner per år, enbart i Sverige.

Finns det nån mer än du i bolaget?

– Det är jag själv som driver det, sen har jag hjälp av en affärscoach och en konstruktör.

Så du äger 100 procent av bolaget?

– Yes, det är väl absolut min svaghet, att jag är själv i bolaget, svarar Svante Olsson.

Drakarna Lena Apler och Sara Wimmercranz beslutar sig ganska snabbt för att Elektroskutt inte är något för dem.

– En oerhört enkel men genial produkt – om man är elektriker. Men min kunskap om husbyggnation inte så imponerande. Och än mindre om elektrikerns vardag. Så jag avstår, säger Lena Apler.

Shervin Razani konstaterar att Svante Olsson är ute efter ”sweat equity”, vilket innebär att investeraren förutom pengar ska bidra med sin tid. Med tanke på det prutar han på Svantes bud och erbjuder 300 000 kronor för de 5 procenten, vilket motsvarar en värdering på 6 miljoner.

– Det kan du få för din personlighet, jag tycker du tacklar frågor och feedback väldigt bra, säger han efter att ha frågat sig om Svante Olson över huvud taget behöver en investerare.

Nu krävs ytterligare 700 000 kronor för att Svante ska kunna lämna Draknästet med en investering.

Men de två kvarvarande drakarna ger nobben. Båda berömmer honom för att han har lyckats komma så pass långt med. Jacob De Geer tror inte att Elektroskutt behöver någon investering.  

– Du är nåt väldigt bra på spåret och borde egentligen strunta i att ta in pengar från någon av oss, säger han.

Jonas Eriksson råder honom att se till att Elektroskutts två befintliga produkter växer och är lönsamma innan bolaget utvecklar en massa nya produkter. Och han inte säker på att det är rätt att ”rusa utanför Sverige” för snabbt.

I det läget tackar även Shervin Razani nej.

– Som jag sa, du behöver varken pengar eller investerare.

Därmed var Svante Olssons äventyr i Draknästet över. Han berättar att han är nöjd trots att det inte blev något klirr i kassan.

– Att få träffa drakarna var både en stor utmaning och en väldigt rolig upplevelse, säger han när Elinstallatören ringer upp.

Följer du deras råd om att ta det lugnt med produktutvecklingen och att vänta med att expandera i Norden?

– Nej, faktiskt inte. Jag förstår deras tanke men jag gasar på som jag hade tänkt i alla fall. Drakarna har inte så stor insikt i elbranschen, och jag har fler idéer som kan underlätta för elektriker. Nästa produkt räknar jag med att lansera om några månader, säger Svante Olsson.