Logga in

Nya el-listen: Kunden vrider fast eluttagen själv

Publicerad
9 sep 2022, 09:06
| Uppdaterad
15 sep 2022

Elektrikern installerar en utanpåliggande el-list, kunden flyttar runt uttagen på egen hand. ” Vi vill att elektrikerna ska gilla produkten och att den ska hjälpa dem i deras arbete.”

Värmländska Arexor utvecklar en list med ett inbyggt femledarsystem och flyttbara eluttag.

– Tanken är att installationen ska vara effektiv för elektrikern att montera och flexibel för användaren, säger Catharina Holm, som är vd på företaget.

Svante duttsar slangutsläpp:
”Jag gillar när det blir snyggt”

Elektrikern Tobias tröttnade på vassa kanter:
Satsade familjens besparingar på bättre kabelavslut

Bilden är en rendering.

Elektrikern monterar företagets utanpåliggande el-list istället för att dra el på traditionellt sätt med kablar i väggen och fasta eluttag. Listen, som kan ersätta den vanliga golvlisten, ansluts efter monteringen till elcentralen.

Längs hela el-listen finns ett spår där användaren enkelt kan vrida i eluttag på valfritt ställe, utan elektriker. Om hen senare vill flytta på ett uttag är det bara att vrida loss det och sedan vrida fast det igen på önskad plats. Lika lätt är det att installera nya uttag.

– De flesta har väl eluttag därhemma som inte används för att de sitter på fel plats. Flyttbara uttag är både smartare och mer hållbart, säger Catharina Holm.

Arexor fick i våras 450 000 kronor av Energimyndigheten för att slutföra konstruktionen och låta elektriker testmontera en prototyp under hösten. Nästa sommar hoppas företaget kunna lansera en färdig produkt, som ska ha flyttbara schuko- såväl som eu- och usb-uttag.

Idén till el-listen kläcktes för mer än 15 år sedan. Förutom finansieringen har det funnits tre stora utmaningar i utvecklingsarbetet: designen, funktionen och säkerheten.

– Kraven på elsäkerhet är jättehöga. Listen är petsäker, och du kan inte komma i kontakt med spänningen även om du lirkar in ett gem i spåret. Vi har fått preliminärt godkänt av certifieringsföretaget Intertek Semko, men slutgiltigt godkännande kan vi inte få förrän produkten är helt färdig, säger Catharina Holm.

Läs också:
Friheten – och tabbarna – när Emil startade elfirma

Hon berättar att Arexor har samarbetat med två elinstallationsföretaget i Karlstad under utvecklingsarbetets gång. Nu vill företaget gärna hitta fler samarbetspartner.

– Vi vill att elektrikerna ska gilla den här produkten och att den ska hjälpa dem i deras arbete, säger hon.