Logga in

Svante klicksar stråk: ”Rakt och snyggt ska det vara”

Publicerad
23 feb 2022, 13:43
| Uppdaterad
28 feb 2022

Hur tajt kan du klamra flexrör? Svante Olsson klämmer in sju rör på 14,5 cm bredd med sin nya innovation.

Strax före jul skrev vi om elektrikern Svante Olsson, som hade tröttnat på fula slangutsläpp. Han uppfann Dutts, en liten plastpryl som gör det möjligt att avsluta och fästa upp flexrör – prydligt, med precision och utan materialspill. Innovationen säljs hos Ahlsell, Rexel, Elektroskandia och Solar.

Läs hur Svante Olsson fick in sin Dutts hos grossisterna:
”De fattade direkt vad produkten är bra för”

I slutet av februari är det dags för nästa lansering från Svante Olssons företag Elektroskutt. Nykomlingen, som heter Klicks, gör det lättare att förlägga flexslang i stråk, exempelvis mellan en elcentral och köket.  I stället för att klamra flexrören ett i taget skruvar man fast en Klicks. Där kan rören sedan ”klicksas” fast. Och de sitter tajt.

– Det unika är att du får plats med sju rör på en bredd som bara är 14,5 cm. Och stråket blir rakt och snyggt, som jag tycker att det ska vara, säger Svante Olsson, som själv har en bakgrund som installationselektriker.

En av utmaningarna har varit att göra produkten tillräckligt robust. Flexrören ska sitta fast rejält samtidigt som de ska vara lätta att trycka på plats. Svante Olsson 3d-printade flera prototyper i olika hårda plaster innan han var nöjd.

– Elektrikerna som testade var också positiva. De sa att det var smidigt och att de sparade tid. Dessutom var det mer ergonomiskt att slippa jobba så länge med händerna ovanför axlarna när de fäste stråk i innertak, säger han.

Svante Olsson tyckte att det gick förvånansvärt enkelt att få grossisterna att nappa på Dutts i fjol, med tanken på att han var helt ny som entreprenör. Den här gången gick det ännu smidigare, och Klicks börjar säljas hos flera stora grossister i slutet av mars.

Lär om elektrikern Tobias Hallanders innovation:
Dra slang genom reglar – på fem sekunder

Produkten har plats för sex stycken 16 mm rör plus ett 20 mm rör. Om försäljningen går bra kan det komma fler versioner med andra format och slangbredder. Tillverkningen sker i Småland av återvunnen plast.