Logga in

”Tusen gånger snabbare än mekaniska brytare”

Publicerad
21 nov 2022, 10:18

Världens första certifierade digitala lilla dvärgbrytare klipper strömmen på 250 nanosekunder – och kan både mäta och styra strömflödet. Men hur går det ihop med standarden? 

För fem år sedan träffade vi Stockholmsföretaget Manetos labs, numera Blixt Tech AB, som utvecklade en blixtsnabb digital dvärgbrytare.

Läs reportaget från 2017:
Digital dvärgbrytare bryter jättesnabbt

Hur gick det sen?

– Vi är klara med allt grundläggande utvecklingsarbete, och i fjol blev Blixt Zero världens första certifierade helt elektroniska brytare i det här lilla DIN-formatet, som gör att den kan installeras i vanliga proppskåp. Den bryter på 250 nanosekunder, tusen gånger snabbare än traditionella mekaniska brytare, säger företagets medgrundare Charlotta Holmquist och fortsätter:

– Den har dessutom många fler funktioner än mekaniska brytare. Vår brytare kan även övervaka strömmen i realtid och bryta strömflödet på distans, något som gör den intressant inte bara i villor utan också för industrin, datacenter och marina applikationer. Eftersom den snabbt och säkert kan bryta likström kan den även spela en viktig roll i lokala likströmsnät, så kallade DC-microgrids.

Standarden för automatsäkringar bygger på mekanisk brytning. Har löste ni det?

– Vi certifierade oss mot en annan IEC-standard, som gör att Blixt Zero får installeras i proppskåp. Men vår brytare får inte ersätta mekaniska brytare än så länge, utan den måste parkopplas med en mekanisk brytare. Det förändras förhoppningsvis 2024 när det kommer en uppdaterad standard, och vår teknikchef är med i den internationella certifieringsgruppen.

Har tillverkningen startat ännu?

– Vi har producerat en första batch och skickat ut provexemplar för test och utvärdering till exempelvis Schneider Electric, Hager och Siemens. Vi deltar även i flera pilotprojekt, bland annat med Rise Ice som har installerat tekniken för att mäta realtidsdata och styra strömflöden i sitt datacenter i Luleå.

– I ett annat projekt vill ett tyskt bolag bygga ett DC-microgrid med hjälp av våra brytare. Och en baltisk nätägare vill hantera obalanser som uppstår i deras elnät efter att många kunder har skaffat solpaneler. Tanken är att brytare ska mäta hur mycket el som flödar in på nätet och stänga av eller sänka tillförseln när det blir för mycket, säger Charlotta Holmquist.

Läs också:
Blixts snabba smartbrytare prisad – igen