Logga in

”Ofta har jag armarna ovanför huvudet, något som i vanliga fall är skitjobbigt”

Publicerad
27 apr 2021, 08:18

Hiltis exoskelett vann Nordbyggs Guldmedalj 2021 som årets mest innovativa produktnyhet 2020.

Totalt var tio bidrag nominerade till Nordbyggs Guldmedalj 2021, som är en tävling för att kora årets mest innovativa produktnyhet inom byggbranschen.

Här träffar vi en montör som testat ett annat märke av exoskelett:
”Kan göra nytta när man till exempel bilar eller borrar fästen för armaturer”

Tänker du på momentet?
”Elmontörernas känsla i armen stämmer inte alltid”

Hiltis HA EXO-O1 Exoskelett tog hem priset i hård konkurrens med bland annat Uponors kabelskydd Snipp & Snapp och Abetongs klimatförbättrade betongelement.

På grund av coronapandemin har vinnaren fått priset digitalt.

Elinstallatörens systertidning, VVS-Forum, har tidigare skrivit om hur VVS-montörerna på Nytorps Rör använder sig av Hiltis exoskelett vid tuffa arbeten vid ombyggnaden av Henriksdals Reningsverk på gränsen mellan Stockholm och Nacka.

– Jag tycker att det är smidigt, framför allt när jag borrar i bergväggarna med tunga maskiner, säger Mattias Mattsson, VVS-montör på Nytorps Rör.

– Ofta har jag armarna ovanför huvudet, något som i vanliga fall är skitjobbigt. Men det gick mycket lättare nu, det känns bekvämt, säger han och tillägger att enda nackdelen med skelettet är att det inte går att använda i trånga utrymmen.

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Användarens egen styrka förstärks, vilket gör att risken för belastningsskador minskar.

Elektriker gillar goda produktnyheter
Skruvfri dragavlastning blev Bästa Elnyhet 2019

Juryns motivering lyder:

”Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det minskar risken för förslitningsskador och ökar möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat.”

Peter Söderberg, Nordbygg.

– Utmärkande för årets kandidater till Guldmedaljen är två dimensioner av hållbarhet. Dels gå mot fossilfria produktionsmetoder i strävan att nå de allmänna klimatmålen, dels initiativ till en mer hållbar arbetsmiljö för den enskilde utföraren, säger Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg.