Logga in

8x snabbare: ”Du kan montera 300 kW per dag”

Publicerad
4 mar 2024, 07:30
| Uppdaterad
5 mar 2024

Vem vinner solcellsmarknaden? Just nu handlar mycket om att spara in på dyrbar arbetstid. Här är de nya montagesystemen som lovar stora tidsbesparingar.  

Nya montagesystem för solceller spar tid, förenklar och ökar säkerheten för montörerna. Det framgick av produktnyheter som visades på mässan Elmia Solar i Jönköping.

”I Norge finns det flera megawatt installerade redan. Intresset i Sverige har varit stort, så vi hoppas kunna installera det även här redan i mars”

Oscar Gustavsson, Ecokraft

Mer om montering:
Hur mycket ska man kapa ur takpannorna vid solcellsinstallation?

Läs också:
Solcellskunden krävde skadestånd för söndertrampat tak

En nyhet som fick stor uppmärksamhet var Smart Solar Box från Eskilstunaföretaget Ecokraft. Det patenterade systemet för att sätta solceller på platta tak förmonteras i fabrik. I en trälåda levereras allt färdigt till huset – paneler, ballast och kabeldragning. Innehållet i lådan lyfts upp på taket med en kran, panelerna ställs ut och klickas ihop.

– Med tre montörer och en kranförare kan du montera upp till 300 kilowatt per dag. Det är åtta/tio gånger snabbare än med ett vanligt system, där du ska lyfta upp och ställa ut alla delar för sig. Monteringstiden minskar från runt 40 dagar till fyra-fem dagar, säger Oscar Gustavsson, grundare av Ecokraft.

Utöver att det går snabbare blir arbetsmiljön bättre och säkrare, menar han. Det prefabricerade systemet gör att riskerna för misstag minimeras – som att någon lägger ut fel antal ballaststenar eller kopplar kablar felaktigt.

– En annan stor fördel är att det blir lika lätt att demontera solpanelerna, om du efter tio år till exempel behöver byta takpappen, säger Oscar Gustavsson.

De utvikbara panelerna passar främst på tak med max tio graders lutning. Lutar det mer än fem grader måste solpanelerna sättas fast i taket. Panelerna riktas vanligtvis mot öst-väst, för högsta möjliga produktion.

Finns en sådan här installation färdig någonstans?

– I Norge finns det flera megawatt installerade redan. Intresset i Sverige har varit stort, så vi hoppas kunna installera det även här redan i mars, säger Oscar Gustavsson. 

Just nu sker tillverkningen av systemen i Norge, men på sikt är planen att sätta upp en monteringslina i fabriken i Eskilstuna.

Klicksystemet CC90 Unum. Foto: Marie Granmar

En annan innovation som lockade många besökare på mässan var CC90 Unum, utvecklad av företaget CC90 Composite. En framgångsfaktor är att såväl takkrokar som montageskenor kan sättas upp med ett klick, helt utan verktyg. Monteringen går snabbare, och dessutom minimeras påverkan på taket. Fästdetaljerna väger också mindre, då de är tillverkade av kompositmaterial.

– Vår verksamhet drivs av övertygelsen om att det ska vara enkelt att montera solpaneler på tak, sa vd och grundare Tommy Strömberg.

Läs också:
Solcellstak: ”Överväger man plåttak är detta givet”

Ställbara konsoler. Foto: Marie Granmar

Ett ytterligare system som underlättar för montören visades av CW Lundberg. De nya ställbara konsolerna för CWL Solar System gör det möjligt att välja vilken vinkel som helst för solpanelerna. 

– Hittills har man ofta varit begränsad till några standardlutningar, men nu går det alltså att optimera panelernas position och därmed elproduktionen, säger Petter Arlehed, försäljningschef hos CW Lundberg.