Logga in

Var på toaväggen ska uttaget sitta?

Publicerad
11 apr 2023, 08:27

Kvinnorna i familjen vill ha uttag för hårtork på renoverade toaletten, men hur ska det placeras? Mikael Florén riggade en omröstning bland elektriker på Facebook för att få hjälp. Så här röstade de …

Experten svarar:
Hur många uttag ska det vara egentligen?

Läs också:
Sliten anläggning ­renoveras: Ska jag dra jord till alla uttag?

Vilken kul grej, hur kom du på idén att fråga i gruppen Elektriker utan gränser?

– Jag stod i valet och kvalet om hur jag ska göra och vad jag får göra och kom på att den här gruppen är fantastisk. Jag har jobbat som finsnickare och nu är jag isolerare på en oljerigg och medlem i gruppen Isolerare utan gränser. Nästan alla yrkesgrupper har ju en grupp där man kan få råd.

Mikarl Florén. Foto: privat.
Mikael Florén. Foto: privat.


Vilket val fastnade du för?

– Utseendemässigt är det nummer ett som passar bäst och är mest praktiskt men det är väldigt nära vattnet så jag trodde inte att man fick sätta uttaget där. Men i omröstningen blev det ju ett rungande nummer ett så det känns bra. Jag har hållit på med den här renoveringen i tre år nu eftersom en massa annat kommit emellan – som att bygga epa-traktor åt ungdomar –  men nu närmar jag mig målet. Allt är draget och isolerat.

Lärde du dig något mer som du inte visste av omröstningen?

– Jag har googlat lite och det finns hur mycket information som helst på nätet, men jag vet ju att hantverkarbranschen förnyas och förändras hela tiden så det är svårt att veta vad som är korrekt i dag. Frågar man lajvmänniskor så här får man snabbt veta vad som gäller. I det här fallet att man kan sätta uttaget var som helst så länge man har jordfelsbrytare. Jag har monterat kök i tio år och vet att uttaget vid diskbänken sitter jättenära kranen så egentligen var det väl ingen aha-upplevelse. Men nu vet jag att det är okej.

Läs också:
Kan jag ­skippa DCL när jag jordar alla uttag?

Här är några av elektrikernas tips:

”Om det bara är en toa. Det vill säga att det inte finns någon dusch eller badkar i rummet så kan du sätta den vart du vill. Annars får du förhålla dig till respektive regler: Dusch – vägguttaget måste sitta minst 120 cm från duschens duschmunstycke. Badkar – vägguttaget måste minst sitta 60 cm från badkarskanten. Sedan måste säkringen som går till uttaget ligga över en jordfelsbrytare.”

”Jag hade satt det antingen bredvid handfatet eller ihop med brytaren. Men absolut inte nere vid golvet då som din nummer 4 utan att man sätter brytare och vägguttag ihop. (Då slipper du även passera vent som du skrev att du gärna vill slippa)”

”De flesta är högerhänta och har då fönen i höger hand. Då är det praktiskt om uttaget är på höger sida så man slipper att få kabeln i ansiktet.”

”Sätt det utanför badrummet, om du vill ha möjlighet att använda utrymmet själv. Annars spenderar dom väl 3 timmar där inne 🙂”