Logga in

Experten listar favoritkablarna: ”Finns ingen bättre”

Publicerad
12 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
8 feb 2024

Utvecklingen av installationskablar har gått snabbt framåt på sistone. Vilka kablar är elektrikernas favoriter, vilka bör man välja och vilka sorter bör undvikas? Här är hela listan.

Det kan vara svårt för en lekman att skilja en vit kabel från en annan, men för en elektriker är detta av stor vikt. Valet av rätt kvalitet och rätt typ av kabel vid rätt tillfälle är ingen bagatell. Tommy Sjöberg, avdelningschef på Granitor Eskilstuna, uttrycker sig bestämt om trådar, kablar och sladdar. 

Läs också:
Quiz: Hur står det till med din kabelkunskap?

Läs också:
”Du kan nästan hänga upp en bil i infästningarna”

– Jag får utslag när någon säger sladd, sladd är något du får på bilen, sen visst, sladdställ existerar, men en kabel är aldrig en sladd. Nej, man ska använda rätt term vid installation och kabel är allt med mantelfyllnad och ytterhölje och det som inte har det dvs har bara ett skikt isolering är tråd. Tror förvisso att tråd är det många som är lite äldre eller lärd av en äldre som säger, noterar han.

Så vad ska man tänka på när det blir kabeldiskussion, vad är första man bör överväga innan man väljer en kabel?

– Det hör ihop med omgivande miljö och vad kabeln kan komma att utsättas för, det estetiska och vilket slutresultat man vill ha. Exempelvis ska jag spika en kabel vill jag att den ska vara rak, inte påverkas av omgivande miljö (sol, rörelse i material) och det ska gå

att efterjustera för att få ett snyggt resultat. Grundkravet är alltid omgivningens krav, går det att kombinera med kabel som gör att det blir mer estetiskt så är valet redan klart, säger han.

En erfaren elektriker märker snabbt när en lekman har arbetat med installationen, berättar Sjöberg..

– Man ser ju ofta när en lekman gjort något och använt en kabel man själv aldrig skulle välja. Men det är inte så att nykläckta elektriker kan det här direkt heller. Skolan är inte jätteduktig på att lära ut så man får lära sig den hårda vägen genom att få tillrättavisning av de som varit med längre. Sen är det jättestor skillnad om elektrikern jobbar på service eller om det är en industrielektriker, elektrikeryrket har stor variation idag.

– Men skulle jag ha med mig en praktikant på ett jobb och säga ”kan du hämta kabel för spikning i ett vardagsrum” – då är det lotto på vad man skulle få, säger Tommy Sjöberg.

Så vilka kablar är då favoriterna och vilka ska det alltid finnas i servicebilen?

QLO

– Det här är en modern variant av den gamla kabeln som fanns en gång i tiden. Den har en tunn ytterdiameter. Det finns ingen bättre kabel att spika och inget som blir snyggare om man ska spika i efterhand. Ska jag göra ett kök eller vardagsrum – då är det denna jag väljer.

Av någon anledning får man dock inte använda den i badrum, trots att kabeln egentligen är bättre skyddad än till exempel EXQ då den har metallmantel, jag har pratat med tillverkaren vid mässor, men inte fått något svar. Kan vara någon efterlevnad att ”Kuhlo” inte fick användas där.

EXQ

– Jag har sett att den här används av vissa i vardagsrum och dylikt. Men för mig är den lite för mjuk och sladdrig för list. Jag ser det här som en kabel för garage, altan eller på vinden – men för det är den perfekt.

EQLQ

– Det här är den riktiga allroundkabeln som du kan ha överallt. Med kompletterande mekaniskt skydd (markrör) – då kan du kasta ned den i backen, men ingen elektriker gör generellt så, då går man på en annan kabel (till exempel AceFlex ).

Egentligen skulle man klara sig på den till allt, men den är lite mjuk i ytterhöljet med risk för veck när man bockar och den är tjockare än QLO.

Aceflex Pure

– Det här är kabel som är en favorit när det gäller lite grövre anslutningar, laddboxar på stolpe, undercentraler i garage mm. Ett stort plus är att den är jättelätt att jobba med även vid areor över 2.5mm2.

Och vilken kabel är det då som inte står högt i kurs?

– Jag kan inte säga att jag har någon speciell hatkabel, men det finns ju budgettillverkare vars kabel förvisso uppfyller kraven – men som inte är lika lätta att jobba med. Där har man tänkt att det ska vara en konsumentprodukt som är billig på hyllan och får ta längre tid vid installation.

Att den är krångligare att skala och jobba med har inte varit prioriterat. Men med det sagt tycker jag att det är hög standard på dagens kabel.

Läs också:
“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Tygkabel då?

– Det är inget jag använder, utan det är en anslutningskabel och jag ser det som inredning inte installation. Men jag hade en gång en kund som ville ha det och då provspikade jag upp det för att visa. Sen är det sällan de är godkända för fast installation då det ofta håller för låg area. Så även om kunden bestämmer – måste man hålla sig till regelverket och förklara vad som gäller, säger Tommy Sjöberg.