Logga in

5 tips för att byta gamla lysrör mot led

Publicerad
4 dec 2023, 06:30
| Uppdaterad
1 dec 2023

Ett led-lysrör kan monteras i en gammal armatur. Men det finns saker att tänka på, bland annat armaturens skick och om led-röret passar i befintligt HF-don.

Text

Utfasningen av vanligt förekommande lysrör pågår. Det rör sig bland annat om T5 och T8 lysrör. Tidigare i september kunde Elinstallatören rapportera att chanserna att hamstra dessa lysrör är små  och att det är viktigt att börja planera utbytet.

Mikael Castanius om möjligheterna att hamstra gamla lysrör:
”Det är kört att bunkra lysrör”

Elsäkerhetsexperten om svårigheterna med att bygga om en lysrörsarmatur på egen hand:
Mycket talar emot att bygga om lysrörsarmatur för led

Eftersom cirka 20 miljoner armaturer ska bytas ut inom en femårsperiod innebär det många jobbmöjligheter för installatörer. Här ger Viktor Olsson, affärschef på Casambi Technology, fem tips du bör ha med dig när du byter ut de gamla lysrören:

1. Håll koll på armaturens ålder och skick

En lösning är att byta ut det gamla lysröret med ett led-lysrör direkt i den gamla armaturen. Men för att det ska fungera finns det flera saker att tänka på, bland annat åldern och skicket på armaturen enligt Viktor Olsson. 

– Tittar man i lysrörsarmaturer är det väldigt ofta både kablage och lamphållare som har vittrat sönder med tiden, eftersom UV-ljuset och tiden inte varit jättesnällt mot vare sig kablar, lamphållare eller andra plast- och gummidetaljer.

Ett led-lysrör kan dessutom vara tyngre än ett gammalt lysrör, vilket kan innebära att ett led-lysrör inte håller för en lamphållare på äldre armaturer även om led-lysröret uppfyller gällande standarder.

2. Se över HF-donet för att ljuset ska bli rätt

För att kunna sätta in ett led-lysrör direkt i en äldre armatur är det viktigt att kolla kompatibiliteten för att det ska bli bra ljus. Alla led-lysrör funkar inte på alla HF-don. 

–  Ska du ha dimrat ljus kan du nästan glömma det på en gång. Tänt och släckt är lättare, men att få ett dimrat ljus på ett HF-don med led-lysrör är väldigt svårt och det finns få fungerande kombinationer.

Även åldern på HF-donet har en påverkan i frågan.

– Är HF-donet gammalt är det bättre att bygga om eller byta armatur. Det finns inga ersättningsdon på marknaden längre, och då kan man behöva göra ett dubbelbyte.

Dock kan utförandet på armaturen varit till led-lysrörets fördel. 

– Led-lysrör gör sig ganska bra ju enklare armatur du har rent utförandemässigt. Har du en vitmålad plåtlåda kommer led-lysröret vara en fantastisk ljuskälla. Men har du däremot en schysst T5-armatur kommer du inte få ut i närheten av lika mycket ljus. Den optiken var nämligen optimerad för att maximera effekten av ett smalt lysrör som är rundstrålande.

3. Koppla led-lysröret direkt mot nätspänningen 

Om man ska bygga om den gamla armaturen finns flera sätt att gå tillväga. En metod är att bara koppla bort HF-donet helt.

– Det kan vara en sån enkel grej som att du kopplar bort HF-donet och stoppar in ett LED-lysrör direkt på nätspänning. Det är en ombyggnation i sin enklaste form. 

4. Välj nya produkter från seriösa leverantörer

Viktor Olsson berättar vidare att det finns många led-lysrör som är sämre än andra och som man bör undvika. 

–  Jag vet väl att Elsäkerhetsverket hade tagit in och testat ett flertal vanligt förekommande typer och flera av dem fick försäljningsförbud. Det var en hög procenthalt som åkte dit.

Viktor Olssons råd är därför att begära in dokumentation av led-lysrören man vill köpa in och kolla kompatibiliteten. 

–  Alla stora, seriösa tillverkare kan visa upp alla papper, tester och certifikat. Det är en del av deras process. Kan tillverkaren inte visa upp dokumentationen kanske du inte ska köpa deras produkter.

5. Satsa på ljusplanering

I och med skiftet från de gamla lysrören till led-belysning vill man öppna nya dörrar för framtidens belysning. Därför ser Viktor Olsson att fler tar tillfället i akt att se över belysningen i kommande arbeten.

–  Det finns stor besparingspotential både energimässigt och i antalet produkter, helt enkelt för att armaturerna idag är så mycket bättre. Framförallt är optiken och ljusspridning mycket effektivare idag än vad det var för 20 år sedan.

Viktor Olsson menar att installatörer bör göra ljusberäkningar för att nå den optimala besparingen sett till energi och antalet produkter. Allt för att inte bara panikbyta och göra ett halvtaskigt jobb. 

Viktor Olsson ser även lysrörsutfasningen som dörröppnaren för modern, trådlös styrning. 

–  Vi har nu en stor möjlighet att uppgradera våra anläggningar med modern styrning, och få ytterligare energibesparingar och ökad komfort i anläggningarna.