Logga in

Hur många uttag ska det vara egentligen?

Publicerad
28 sep 2022, 07:20

Fem uttag i ett sovrum på 15 kvadrat! Det är väl ändå överdrivet? Och dessutom är det fult eftersom man lagt utanpåliggande kabelskenor? Experten Fredrik Byström Sjödin svarar.

Fråga:

I en hyreslägenhet där elen blivit omgjord för ett tag sedan var det uttag och dragningar överallt med extra uttag i utanpåliggande kabelskenor. I ett litet sovrum på 3×5 meter var det 5 uttag plus ett extra uttag vid strömbrytaren till taklampan. Varför gör man så?

Fredrik svarar också på:
Kan jag strunta i IP-klass ovanför 225 cm i badrummet?

Läs också:
Dubbelmatad dosa – är det verkligen ok?

FRÅGA FREDRIK BYSTRÖM SJÖDIN

Fredrik Byström Sjödin är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Mejla din fråga direkt till fredrik.sjodin@in.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag.

Svar:

Jag har aldrig hört att för många uttag skulle vara ett problem. Däremot är det ofta brist på uttag, särskilt i äldre hus. Det leder till att folk kopplar in skarvuttag och förlängningssladdar. vilket är ett brandsäkerhetsproblem. I det här fallet som frågan gäller är det precis rätt antal vägguttag enlig standarden, SS 437 01 02.

Antalet uttag för 230 Volt beräknas som den totala vägglängden för rummet/3,75.


Ett exempel: Ett kvadratiskt rum som är 5×5 meter har en total vägglängd på 4×5 meter. Antalet uttag blir då 20/3,75 = 5,33 Avrundat uppåt blir det då sex uttag. Utöver det ska det till exempel finnas uttag vid fönsterbänkar, plats för mediautrustning och så vidare.
Standarden gäller dock inte för gamla hus, utan för nyutförande (nybyggen och renoveringar).

Man kan tycka att det är onödigt med 230 Volt när det mesta drivs av 12 eller 5 Volt DC, Sannolikt kommer det på sikt att gå att ersätta många uttag med uttag som har USB-C istället. Varför ska man ha ett vanligt uttag för 230 Volt på ställen där de bara används för att ladda mobiler? 
Det finns inga planer på att ändra standarden inom överskådlig tid men om det blir så kommer det snarare att krävas fler uttag i framtiden. Inte färre.

Läs också:
Får jag mata huset med elbilen vid strömavbrott?

När det gäller kommunikationsuttag går utvecklingen däremot mot färre uttag i takt med att tillvaron blir mer trådlös.