Logga in

Lång väg mot egen vindkraft

Publicerad
13 dec 2022, 09:22

Det blåser mycket utanför Marieholm i Skåne där ägarna till Blå gården satsat på egen vindkraft. Men vägen mot vindkraftverket har varit kantad med problem. Och den stora frågan är om det verkligen lönar sig?

Tina Högström är läkare med barnpsykiatri som specialitet och mottagning hemma på gården. Gert Thell är IT-konsult. Helt olika yrken, men ett har de gemensamt; de är båda extremt miljömedvetna och riktiga elnördar. Det har de varit sedan lång tid tillbaka.

– Men det dröjde till 2015 innan vi började leva efter vår övertygelse. Ett par år innan hade min lillebror installerat solpaneler och gick omkring och stoltserade med att han minsann gjorde något konkret för miljön. Så eftersom vi inte ville vara sämre vi, lät vi installera solpaneler på huset, berättar Tina.

Det blev 106 tunnfilmspaneler från Solar Frontier, med en total produktion av 17 kWp. De anslöts till en växelriktare från Piko på 17 kW. Under åren som gått har de producerat mellan 16 och drygt 18 000 kWh per, beroende på antalet soltimmar.

Kraft från vinden i Mandelmanns Trädgårdar:
Gustav Mandelmann: ”Möllor är inget nytt i den här delen av landet”

Samtidigt började paret Högström/Thell byta ut all fossildriven teknik till eldrivna alternativ. Det började med en batteridriven häcksax, fortsatte med en Tesla istället för en Volvo och så fortsatte det. Någonstans där insåg Tina och Gert att det behövdes fler energibesparande åtgärder.

– Vårt hus uppvärms av direktverkande el så den första idén var att byta ut den mot vattenburen värme från jordvärmepump eller liknande, minns Gert Thell. Men när offert tagits in på en sådan åtgärd visade det sig att kostnaden skulle landa på ungefär en halv miljon, samtidigt som ett utbyte skulle innebära att hela huset skulle bli en stökig byggarbetsplats under arbetet med att byta värmesystem.

– Då tänkte vi att det vore bättre att flytta byggandet utomhus istället och det var så vi kom på tanken att bygga ett vindkraftverk. Tina Högström berättar att Blå Gården ligger idealiskt placerad för ett sådant – här blåser det nästan jämt.

– Står man ute och tittar runt horisonten så ser man 30 stora vindkraftverk i landskapet. Det stärkte oss i beslutet att gå in för vindkraft också, förklarar Gert Thell.

Det är gott om vind på Blå Gården – medelvinden ligger kring 8 msek. Foto: Daniel Nilsson.

Första försöket att gå i mål med en sådan satsning var misslyckat. Blå Gården tecknade avtal om uppförandet av ett nyutvecklat vertikalt vindkraftverk 2017. Leverantören var visserligen öppen med att tekniken kanske inte var helt färdigutvecklad, men lovade att det skulle lösa sig när vindkraftverket var taget i drift. 

– Efter tre års försök att få ordning på det hela gav leverantören upp och betalade tillbaka det vi satsat på hans vindkraftverk. Utan att en enda kilowattimme producerats, berättar Gert Thell.

Vindkraftverket revs, kvar fanns bara en grop i marken och en markkabel in till huset. På så vis var allt förberett för nästa försök. Vd:n på Malmöföretaget Innoventum, som också säljer vindkraftverk, hade hört av sig några år tidigare eftersom han hört talas om vindkraftplanerna på Blå Gården. Nu fick hans företag chansen.

– Vi beställde ett Dali Performance 5.5 med 7 kW effekt och ett tolv meter högt torn i träkonstruktion. Det kom snabbt på plats och började producera el direkt. Men helt problemfritt var det inte att komma igång, säger Gert Thell.

Det krävdes en hel del justeringar för att uppnå en problemfri produktion. Först var det vindkraftverkets helikopterfunktion som behövde justeras in. Den innebär att vid riktigt kraftiga vindar så skyddas konstruktionen av att vindkraftverket tippar upp så att propellrarna ställs horisontellt, som på en helikopter. Funktionen utlöstes först för tidigt, redan vid tio m/sek, en och en halv m/sek över det som är medelvinden på Blå Gården. Generatorn flyttades framåt i sina fästen och blev mera ”framtung”, så att inte helikopterläget skulle vara så känsligt. Då gick en annan försvarsmekanism in, den stoppade vindkraftverket om det blåste nio m/s i mer än tre minuter, men efter en justering till tio m/s i tre minuter fungerade det bättre.

Inte helt självklart eller enkelt:
Fem faktorer för lönsam småskalig vindkraft

– Som tur är kunde de här justeringarna genomföras fjärrstyrt av Innoventum, men förstås inte förrän vindhastigheterna vi talar om hade uppnåtts. Gert Thell berättar att det var fler parametrar som behövde injusteras, som att ställa belastningen på generatorn så att driften blev optimal. Dali Performance säljs med två års garanti och eftersom det nu gått ett år sedan vindkraftverket togs i drift så håller Gert och Tina nu tummarna för att allt ska funka som förväntat.

Tina Högström och Gert Thell ser vindkraften som ett komplement till gårdens solpaneler. Foto: Daniel Nilsson.

– En dag med bra vind producerar verket 50 kWh efter justeringarna, men på årsbasis har produktionen legat strax under 3 000 kWh, fastän större delen av tiden då  innan justeringarna. Investeringen uppgick till 400 000 kronor så det är väl sannolikt svårt att räkna hem det hela, såvida inte elpriserna fortsätter i höjden, förklarar Tina Högström. Hon och Gert ser dock andra värden med sin vindkraftinvestering: 

– Den kommer att hjälpa till att ladda vårt kommande batterilager också när solen inte skiner och den vägen ge stöd till elbilsladdning eller batteridrift om och när gården drabbas av ett elavbrott. Och, som psykiatriker kan hon konstatera att vindkraftverket påverkat familjens syn på vind och blåst:

– Nu känns det inte obehagligt eller ruggigt när vinden blåser här ute på Skåneslätten, utan tvärtom så känner vi att nu är det full fart på elproduktionen, skrattar Tina Högström.