Logga in

Easee drar tillbaka överklagan – accepterar fortsatt försäljningsförbud

Publicerad
3 apr 2024, 15:35
| Uppdaterad
5 apr 2024

Med mindre än en månad kvar till rättegångsstart backar Easee. Det norska laddboxföretaget meddelar att de lägger ned överklagan vilket innebär att försäljningsförbudet står fast.

Den 14 mars i fjol stoppade Elsäkerhetsverket försäljningen av laddboxarna Home och Charge från Easee. Skälet var att produkterna inte uppfyllde kraven i relevanta standarder när de släpptes på marknaden.

Företaget höll inte med och tre dagar efter lämnade de in en överklagan mot säljförbudet.

Läs också:
Easee får grönt ljus i Schweiz – hur påverkar det processen i Sverige?

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Efter mer än ett år, och en hel del turer, gör Easee reträtt och hela rättssaken läggs ned. Något som i praktiken innebär att försäljningsförbudet kvarstår.

– Rättegången handlade inte om produkternas säkerhet. Vårt beslut att dra tillbaka överklagan är strategiskt: Vi kommer att sätta säkerheten främst, säkerställa efterlevnaden av myndigheternas krav och prioritera dialog, säger Easees tillförordnade vd, Erik Færevaag, i ett uttalande.

Företaget medger att den tekniska dokumentationen för de båda laddarna inte var tillräcklig vid lansering samt att märkning och försäkran om överensstämmelse inte uppfyllde de formella kraven i standarden. Däremot håller de inte med om att produkterna inte skulle vara säkra.

– Easee har noggrant testat laddboxarna och uppdaterat den tekniska dokumentationen i samråd med oberoende och ackrediterade testhus. Den nya tekniska dokumentationen, försäkran om överensstämmelse och märkningen av laddarna uppfyller nu de formella kraven, säger Erik Færevaag.

Förhoppningen nu när man överger det rättsliga spåret är att få en mer konstruktiv dialog med Elsäkerhetsverket om hur man ska göra framöver. För även om det bara är i Sverige som det varit ett formellt försäljningsstopp – är det flera andra marknader som väntat på vad som händer här.

– Vi har meddelat berörda myndigheter att vi kommer att dra tillbaka rättssaken i Sverige. Nu är vi måna om att hitta bra lösningar tillsammans med dem, partners och branschen, säger Erik Færevaag. 

I en intervju med norska Tekniskt Ukeblad säger vd:n att man insett att risken att förlora i rätten var för stor.

– Det är svårt att komma med sannolikhetsfaktorer, men det vi gick till rättegång på, och hur saken blev, så ansåg vi att det inte var rätt att driva det vidare.

Läs också:
Easee: Så ska vi lösa problemet med laddboxarna

Att det svenska försäljningsförbudet inte utmanas innebär att även andra marknader nu kommer att automatiskt rätta sig efter Elsäkerhetsverkets förbud. Dock menar Easee att de förhållandevis lätt kommer kunna mjukvaruuppdatera sitt lager av ”förbjudna boxar” och tillsammans med ny märkning kunna sälja dem igen. Detta som konverterade Charge Lite-boxar.