Logga in

Kan eldosan vara kvar om jag ersätter duschkabinen med duschväggar?

Publicerad
6 feb 2024, 14:28

Villaägaren vill ta bort en gammal ångduschkabin och ersätta med nya duschväggar. Hur ska hon göra med kopplingsdosan för el som sitter på väggen bakom kabinen? Är åtgärden ens möjlig?

Fråga: Jag vill ta bort ångduschkabinen i badrummet och ersätta den med duschväggar. Måste jag då ta bort kopplingsdosan för el som sitter på väggen bakom kabinen, på 1,8 meters höjd?

Mer om badrum:
Det här behöver du veta när du ska installera i badrum

Läs också:
Var på toaväggen ska uttaget sitta?

Svar: Eltekniskt är detta inget problem. Enklast är att dra ur kablarna och lämna dosan tom. Anslutna kopplingsdosor ska endast finnas i område 1, om de behövs för att mata elmateriel som är monterad där. Dessutom behöver dosan ha rätt kapslingsklass (minst IPX4). Här kan dock finnas problem med tätskiktet, säger Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert hos SEK Svensk Elstandard.

Christian Pettersson hos Byggkeramikrådet, BKR, tillägger att det går att reparera tätskikt om rätt förutsättningar finns. Tätskiktsleverantören avgör om det är reparerbart eller inte, och tillhandahåller vid reparation en anvisning om hur det ska utföras. Läs mer i BBV 21:1, punkt 1:4.

Läs också:
Okej med tvättmaskin i område 2 ansluten med stickpropp utanför?