Logga in

Elektrikern bakom prisat kabelskydd söker jobb

Publicerad
30 aug 2022, 09:39

Tobias Hallanders kabelskydd Emtotech gör succé. Det saluförs av PM Flex och säljs av elgrossister både i Sverige och i Europa. Hans företag TM går också bra. Så varför söker han jobb?

Tobias Hallander är något så ovanligt som en elektriker som sprutar ur sig innovationer. Våren 2019 prisades han för sin första uppfinning, kabelskyddet Emtotech. Hösten 2021 hade han startat företaget TM Elprodukter tillsammans med en kompis. Firmans första produkt var en genomföringsring som gör det lättare att dra flexrör genom stålreglar.

Hur gick det sen?

– Det är fullt ös. Kabelskyddet Emtotech överlät jag till PM Flex. Man ser det överallt nu, och det säljs av grossister i flera länder i Europa. Jättekul! På TM Elprodukter säljer vi hur mycket som helst av genomföringsringen, och vi har utvecklat fler nya produkter, säger Tobias Hallander.

Vaddå för produkter?

– Vi har tagit fram ett ergonomiskt verktyg med utväxling för att puncha hål i reglar. Det används av både elektriker och rörläggare.En annan produkt är M-list, en montagelist med snabbfästen för vp-rör och flexslang. Den används bland annat på Karlatornet i Göteborg, ett riktigt prestigeprojekt. Och så har vi två spikskydd i olika storlekar. De liknar bottenlösa snapsglas och skyddar rör i träreglar från att bli genomspikade. Den större har blivit väldigt populär även bland rörläggare.

Har du fler innovationer på gång?

– Jag får nya idéer hela tiden. På Kistamässan i höst kommer vi att lansera en ny serie med fem produkter. Mer kan jag inte berätta förrän patenten är klara, men det rör sig om hjälpmedel som gör att jobbet går fortare och blir snyggare. Vi älskar hjälpmedel.

Du verkar ha fullt upp. Samtidigt skrev du nyligen på Linkedin att det är dags för dig att börja ett nytt kapitel – och att du söker jobb?

– Ja, egentligen blir det väl ett till kapitel snarare än ett nytt kapitel. TM Elprodukter finns kvar och rullar på, och jag fortsätter att utveckla produkter där. Men vi tar inte ut någon lön från bolaget, och jag känner att det finns mer tid på dygnet. Så därför söker jag jobb inom elbranschen, gärna något där jag får vara med och bygga upp en verksamhet.

Du har berättat att du levde väldigt snålt när du startade Emtotech. Var det värt det?

– Ja, det var absolut värt det. Att utveckla produkter är väldigt kostsamt, galet dyrt faktiskt. Du ska rita, ta fram prototyper, ta fram verktyg för produktion, sätta produkten i produktion, bygga upp lager och marknadsföra. Det kan ta ett eller flera år från idé till produkt på marknaden.

– Så jag gjorde det som krävdes för att ha råd att ta fram produkten. Måndag till lördag jobbade jag som elektriker på dagarna och utvecklade kabelskydd på kvällarna. För att sänka omkostnaderna flyttade jag och min sambo in i en liten sommarstuga med sommarvatten och utedass. Där bodde vi i fyra år, och först när Emtotech tog fart flyttade vi till lägenhet och sedan till hus.

Elektrikern Svante duttsar slangutsläpp:
”Jag gillar när det blir snyggt”

Att elektriker uppfinner nya produkter är inte så vanligt. Vad är din drivkraft?

– Folk frågar ibland om jag vill bli känd eller tjäna pengar. Men jag vill framför allt göra avtryck i branschen och göra något som kan underlätta för så många andra elektriker, säger Tobias Hallander.