Logga in

Utan kabelskor i Kongo

Publicerad
15 jun 2021, 08:57

Elektrikern Erik Davidsson fick en enda leverans av elmaterial till sitt FN-uppdrag i DR Kongo. Men det var något som saknades.

Förra sommaren skrev vi om elektrikern Erik Davidsson, som då gjorde sig redo för att åka till Demokratiska Republiken Kongo för att hjälpa FN på uppdrag av MSB.

Läs också:
Elektrikern Erik vill ha sällskap till Kongo

Fråga Cecilia:
Hur kan IP21 duga i taket i duschen?

Hur gick det med uppdraget?

– Jag var i Kongo i fyra-fem månader och jobbade främst med bygget av ett litet hotell för FN-personal. Vi var två elektriker som drog kraftkablar från generatorn, installerade en fördelningscentral och gjorde övriga installationer, säger Erik Davidsson.

Vilka utmaningar hade ni?

– Allt material kom i en enda leverans, som jag hade planerat noga. Men när vi väl var på plats upptäckte vi att det ändå saknades saker som verkligen behövdes, kabelskor för att ansluta generatorn till exempel. Jag försökte hitta grejer i Kongo, men det gick inte. Nu ska FN-personal ta med materialet i sitt incheckade bagage när de flyger ner nästa gång, säger Erik Davidsson.

Fler problem?

– Allt tog längre tid än vad vi hade hoppats på. Vi kunde inte göra elinstallationerna innan de lokala byggarna var färdiga med bygget, och de gjorde många fel som behövde rättas. Hela projektet blev försenat.

Vad gjorde du på fritiden?

– Vi tog ledigt på söndagarna, men fick tyvärr inte röra oss fritt av säkerhetsskäl. Så vi satt ofta i ett konferensrum och kollade på youtube eller streamade film. Övriga dagar gick man upp på morgonen, jobbade hela dagen, tränade kanske lite och gick och la sig. Att få in en sån rutin är rätt skönt, och tiden går fort.

Rättsfall:
Provocerad VVS-montör tog stryptag på elektriker – dömdes

Förutom tre FN-uppdrag i Kongo har du gjort uppdrag i Bangladesh och Kamerun. Vad händer framöver?

– Mellan uppdragen jobbar jag på D2 Elektriska i Stockholm, och just nu står jag i ett blåsigt trapphus i Spånga och drar kablage. Men till hösten hoppas jag åka på uppdrag igen. Jag tycker om variationen och så gillar jag när det är varmt och skönt, säger Erik Davidsson.