Logga in

Dra slang genom reglar – på fem sekunder

Publicerad
29 nov 2021, 05:45
| Uppdaterad
26 nov 2021

En genomföringsplugg för stålreglar som sparar massor av tid vid ledningsdragningen och minskar risken för skärskador. Det är den första produkten från två Skåneelektriker som vill hitta på nya produkter för att förenkla elinstallatörernas arbete.

Numera byggs allt fler innerväggar med stålreglar, särskilt i hus med betongbjälklag. För elektrikern bjuder det på en speciell utmaning – när flexslang ska dras genom reglarna för att fixa ledningsdragningen. Reglarnas godstjocklek är mindre än storleken på räfflorna i slangen. Följden av det är att slangen är kinkig att trä genom hål i regeln. Det kan ta flera minuter att dra slang genom en vägg och ibland krävs två personer för att det ska gå någorlunda smidigt – en som drar och en som är med och jämkar fram slangen genom regeln.

Tobias Hallander har uppfunnit fler saker:
Elektrikern Tobias satsade familjens besparingar på ett bättre kabelavslut – prisades

Kabelstegen klickas fast:
“Upp till 80 procent tidsbesparing jämfört med skruvmontage”

Det här problemet irriterade Tobias Hallander, mannen bakom de snygga kabelskydden som Elinstallatören visade från Elfack för ett par år sedan och som numera säljs av PM Flex. Kontakten med PM Flex ledde till ett jobb hos Drumster, företaget som organiserar återvinning av kabeltrummor, men efter en tid där tog idéerna som cirkulerade i huvudet på Tobias överhanden och han startade företaget TM Elprodukter tillsammans med kompisen Martin Strandberg. Sedan ett antal år tillbaka har Martin varit med och drivit upp elinstallationsfirman All-elektro AB i Helsingborg där Tobias Hallander jobbat tidigare.

– Martin och jag har alltid bollat idéer med varandra och det här med att lösa genomföringen i stålreglar kom upp ungefär samtidigt som kabelskydden, berättar Tobias Hallander. 

Nu blev det kabelskydden som fick gå före i kön av snilleblixtar. De har blivit en succé men de sköter sig själva med hjälp av den numera svenska fabrikanten och PM Flex. Tobias Hallander kan koncentrera sig på uppfinnandet och kan nu presentera idé nummer två; en genomföring som skulle underlätta för elektrikern att dra flexrören genom stålreglar.

”Det finns ett enormt behov av en sådan här produkt. Varje år görs miljontals sådana här genomföringar, bara i Sverige.”

– Martin och jag skissade på produkten, gjorde en ritning och lät 3D-printa ut en prototyp. Vi började med en genomföring för de fyrkantshål som tidigare fanns i de flesta stålprofiler och tog fram en produkt som funkade, men så ändrades profilerna. Fyrkantshålen satt ju inte alltid på den höjd elektrikern eller rörmokaren ville fram med sin rördragning så flera tillverkare tog helt enkelt bort dem och överlät åt yrkesmannen att borra hål själv på lämplig höjd, förklarar Tobias Hallander.

Det var bara att börja om från början och ta fram en ny prototyp för runda hål. TM Elprodukter investerade i att ta fram ett verktyg för formsprutning av den färdiga produkten hos en legotillverkare i Småland och såg sig om efter återvunnen halogenfri plast att göra genomföringarna av.

– Miljöaspekten är jätteviktig nu när allt fler byggen är miljöcertifierade i någon form. Jag har lagt ner massor av tid på pappersarbetet med att få våra genomföringspluggar certifierade av Svanen, Sunda Hus och Byggvarubedömningen, berättar Martin Strandberg.

Nu är miljöcertifieringarna på plats och genomföringarna på väg ut i handeln förpackade i påsar med 100 i varje. 

En annan fiffig uppfinning:
Lilla lådan ger strömmen tillbaka på halva tiden

– Det finns ett enormt behov av en sådan här produkt. Varje år görs miljontals sådana här genomföringar, bara i Sverige. Eftersom vår genomföring innebär en enorm tidsvinst så är den väldigt lönsam för installatören.

Tobias Hallander förklarar att utan genomföring kan det ofta ta tre minuter att dra slang genom fem reglar, men med pluggarna går det på fem sekunder!

– Du får borra hål med 35 millimeters hålsåg eller stegborr först, men det ska ju göras ändå. Sedan är det bara att plugga in genomföringarna och dra slang – friktionsfritt. I varje genomföring finns plats för två 16 millimeters slangar, en 20-25 millimeters slang eller ett 20-20 rör för VVS, om det är sådana som ska dras i väggen.