Logga in

Efter guldet i elinstallation – nu blir Robin Stattin lärare

Publicerad
25 aug 2020, 06:15

Han tog svenskt guld i elinstallation och tävlade i Yrkes-VM i Abu Dhabi. Nu tar Robin Stattin ett oväntat steg i karriären: ”Det kom lite som en chock.”

Robin Stattin tog svenskt guld i elinstallation 2016 och tävlade i Yrkes-VM i Abu Dhabi året därpå. Vi slog en signal för att se vad han gör idag.

Quiz: Testa vilka elektriker-slangord du kan!

Vad  har hänt sedan VM 2017?
– Jag gick tillbaka till jobbet på Feka, men nu i augusti har jag börjat som lärare på ett nytt elprogram på Sollefteå gymnasium. En gammal kollega värvade mig, och det vara bara att tacka och ta emot. Skolan lade ner sitt tidigare elprogram 1996, så vi får starta om helt från scratch, säger Robin Stattin.

Läs mer: Elektrikern Erik vill ha sällskap till Kongo

Hur går ni till väga?
– Vi ska åka runt i olika skolor för att kolla in deras upplägg och besöka företag för att se vilka kunskaper de är ute efter. Vi ska även ha ett branschråd för att få in synpunkter. När jag själv gick i skolan fick vi lära oss mycket som inte var aktuellt när jag sedan började jobba. Man måste vara ute i verkligheten för att se hur saker funkar på riktigt, allt är inte som i skolböckerna.

Har du några erfarenheter av att undervisa?
– Nej, så det kom lite som en chock för mig. Men jag ska gå en utbildning för att ta lärarlegitimation. Det är tre år på halvtid, och det kommer nog att bli kvällstudier för att hinna med. Skolans lokaler är inte färdiga ännu så första året sker undervisningen på en skola några mil härifrån och vi går parallellt med lärarna på den skolan.

Hur stort är behovet av elektriker i Sollefteå?
– Jättestort. Både vanliga elfirmor och kraftföretag har svårt att hitta folk. Nu första året har vi bara åtta platser och alla som sökte kom inte in. Men framöver hoppas vi kunna utöka lokalerna och då kan vi ta emot fler.

Vad säger eleverna om att få en guldmedaljör i elinstallation som lärare?
Jag har faktiskt inte berättat det. Vi har inte träffat de nya eleverna supermycket ännu och jag tänker att jag kan släppa den ”bomben” längre fram när vi har lärt känna varandra!

Vad har SM-guldet betytt för dig?
– Jag känner mer yrkesstolthet. Nu när jag har ett rykte att leva upp till är jag ännu mer noggrann med säkerhet och utförande. Att få tävla i Abu Dhabi var jättekul och jag har fortfarande kontakt med några av de andra i svenska yrkeslandslaget och med tävlande från andra länder, säger Robin Stattin.