Logga in

22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Publicerad
24 aug 2022, 13:40
| Uppdaterad
29 aug 2022

Spotavtal, ny mätare, effektvakter och darrålar i akvariet. Vi frågade elektriker på Facebook hur de tacklar de rusande elpriserna på hemmaplan. Här listar vi de bästa tipsen.

Få koll på förbrukningen med mätare och appar

Greenelys app.

1. ”Lär känna din egen förbrukning. Be att få en ny elmätare med HAN-port installerad (krav att alla har det till 2023 tror jag) för ditt hus och koppla sen upp den på valfritt sätt. Du ser sen i realtid hur många W som går åt i huset. På så sätt kan du lära känna dina prylar och din förbrukning över dygnet. Koppla även upp dig till Greenelys app, kostnadsfritt, där du får in din förbrukning. Dock en dags fördröjning. Men där kan du också lätt se per timme hur mycket energi du förbrukar.”
Andree Glader

Så här gör Mr Vätgas
Vätgas ger el och värme i villan: ”Elpriset spelar ingen roll för oss”

Inspireras av att gå off-grid?
Han gick off grid – för 3,8 miljoner

2. ”Jag har installerat FTX-aggregat och Plejd. Plejd stänger av all onödig förbrukning. Routern, datorer, diskmaskin etc.”
Roberto Tuñas Armán

3. ”Planerar att använda ”Smart price adaption” på Nibepannan så snart den har kompletterats med ethernetmodul.”
Dennis Bohm

4. ”Kan styra VV-beredaren med mobilen så jag kan värma när jag bara är hemma.”
Göran Gustavsson

5. ”Hemautomation med Home Assistant och mycket automationer kopplat till vår närvaro och självklart Nordpool så Teslan endast laddas när strömmen är typ gratis.”
Marcus Möller

Skaffa en effektvakt

Effektvakt styr bastun.

6. ”Byggt en effektvakt av en Schneider-PLC som styr VVB och bastu, styr dessa så de ej kan gå samtidigt som till exempel spis, tvätt med mera. Sedan försöker man köra de tröga effekterna i huvudsak på natten (har tvådelad effekt-tariff). I värsta fall får man sluta bada bastu också …”
Christer Djerf

”Välj leverantör som redovisar timpris”


7. ”Solpaneler med lastbalansering mellan faserna (växelriktare från Ferroamp) gör att jag inte behöver växla upp tariff från dagens 3×16, välj en leverantör som redovisar timpris (Tibber) skapar medvetenhet, sälj solöverskott till högsta pris, köp på nätterna eller när det blåser, ladda elbilen med smart styrning mot elpris, laga mat på gasol när det är dyrt, värm huset med träpellets. Har ännu bara 13,2 kW installerad effekt men funderar på mer plus ett batteri. Möjligen också värma en kubik vatten på elpatron när solen skiner men det beror på vad elen kostar, kan ju löna sig att sälja i stället.”
Johan Grimm

”Sänkt värmepumpen till 20 grader. Justerat ventilationen så man inte ventilerar ut mer än nödvändigt.”

8. ”Har skaffat solceller, gått över till timmätning och försöker att anpassa konsumtionen, som elbilsladdning till dippar i spotpriser.”
Dennis Bohm

9. ”Nummer ett: Ser över elavtalet så det inte är ett rörligt med snittpris över en månad.”
Mikael Rosencrantz

Alternativa energikällor

10. ”Installera solceller måste ju vara det bästa! Även batterilagring börjar ju löna sig bättre när det är så stor skillnad på elpriset olika tider på dygnet.”
Ronnie Lidström

Väljer tid för tvätt.

11. ”Installerat solceller. Bästa jag gjort alla kategorier. Med solceller och Smart meter så får man riktigt bra överblick av elförbrukning för huset. Lättare att se vad ”vilo”-förbrukningen är. Har även timspotpris, så jag kan påverka min elräkning. Enklast är att välja tid för tvätt, tork och disk. Håller nu på att göra en styrning på värmen och varmvatten för att blockera de dyra timmarna.”
Fredrik Sundberg

12. ”Solceller för dagsförbrukningen och delägare i vindkraftverk för att få spotpriset nattetid.”
Arne Högkvist

13 ”Vedeldning till 100% för värme och varmvatten.”
Ulf Verner

Byt ut vitvaror och ljuskällor

14. ”Vi har ett gammalt hus på 190 kvm med 4 personer i hushållet. Vi har modern pelletspanna, bara nyare vitvaror och övrig elektronik samt enbart LED-lampor. Vår elförbrukning ligger på runt 6 000 kWh per år. Både pellets- och elförbrukning går att få ner mer, men det blir en så kallad utmaning.
Fredrik Lindgren

Google home styr hemma hos Thorbjörn.

15. ”Bytt alla lampor till led. Styrt nästan allt med Google home. Vilket minskar risken att en lampa är tänd i onödan då man lätt kan övervaka allt.
Thorbjörn Thunell

16. ”Har bra värmesystem, moderna vitvaror. Det sparar väl mest.”
Jonas Danielsson

Justera och serva prylarna

17. ”Sänkt värmepumpen till 20 grader. Justerat ventilationen så man inte ventilerar ut mer än nödvändigt. Hänger upp tvätten i stället för att torktumla (man behöver ändå luftfuktigheten på vintern)”
Johan Persson

18. ”Byter fläktmotorer till ec-motorer, ser över belysning, stänger ned onödig belysning, byter armaturer till nya med reflektorer och bättre ljusutbyte och kanske sektionerna om så man kan köra hälften. Byter cirkpumpar till Nya Alphamotorer typ 35W-6W. Sätter brytare på grendosor som matar hi fi-anläggningar som drar stand by ström etc.”
Oscar Larsson

Med grendosor med strömbrytare behöver inget stå på stand-by.

19. ”Sätt strypning på varmvattnet i duschen. Gör underverk med ungdomar i huset … Isolera mera.”
Johan Frick

20. ”Servade bergvärmepumpen som nu drar betydligt mindre än innan.”
Erik Carlsson

Isolera och täta

21. ”Jag byggde ett hus med extra tjocka väggar, FTX, återvinningsvent och bergvärme. Samt smart hem med KNX. Står huset på plats är vent och bergvärme väldigt stor betydelse i elförbrukning.”
Tony Larsson

22. ”Bytt fönster, tilläggsisolerat, moderna vitvaror, led-lampor, vedeldning och snart solfångare så vi sparar på veden.”
Tim Kemppainen

Kanske också värt att testa. Eller inte …

23. ”Jag funderar på några darrålar i ett akvarium. De genererar över 800 V och klarar en last på runt 1A”
Johan Wahlberg

24. ”Duschar kort och sällan. Sitter mest på kontoret och mökar i en hörna, så ingen känner något ändå.”
Johan Linell

25. ”Att linda in kroppen i tidningspapper och maskeringstejp lär värma bra.
26. Om man kör alla elprodukter med AAA-batterier man laddat på jobbet spar man ström.
27. Eller starta en matklubb med grannarna där man äter hemma hos varandra och ser till att man själv har covid den kvällen det är ens tur att bjuda grannarna på mat.”
Hans Persson

28. ”Plockar upp hällen utan någon anledning och försöker mäta direkt på plattan.”
Nicklas Oscarsson

29. ”Jag stängde av varmvattenberedaren i januari, hoppas på en mild vinter så kanske blockljusen räcker en bit in i 2023.”
Markus Karlsson

Läs också:
Off-grid-Andreas: ”Jag rekommenderar ingen som redan är inkopplad på nätet att kapa tråden”

Skottår=fasförskjutning?

30. ”Förlängningssladd från grannens elcentral är det mest effektiva man kan göra. Man berättar bara för grannen att man ska hjälpa honom kalibrera hans elskåp. Om han ifrågasätter förklarar man att hans fasförskjutning kommer ur synk pga skottårens extra dag. Där har ni lösningen.”
Rasmus Svensson

31. ”Laddar elbilen på jobbet.”
Jonas Larsson